RAHVASTIK Lea Danilson-Järg: abi ukrainlastele olgu hooliv ja altruistlik (2)

Lea Danilson-Järg
, Fookuse rahvastikupoliitika toimetaja
Copy
Postimehe ajakirjanik Lea Danilson-Järg. 
Postimehe ajakirjanik Lea Danilson-Järg. Foto: Eero Vabamägi

Kui me ukrainlastest ja Ukraina käekäigust tõepoolest hoolime, ei peaks me mõtlema põgenikest kui sülle kukkunud täiendavast tööjõust vaid seadma eesmärgiks nende inimeste naasmise oma kodumaale, kirjutab rahvastikupoliitika toimetaja Lea Danilson-Järg

Ukraina sõda on kestnud praeguseks juba üle kuu ning endiselt ei tea keegi, kas ja kuidas see lõpeb. Küll aga on teadust appi võttes siiski võimalik teha mõningaid tulevikku suunatud järeldusi. Tänases Postimehe Fookuses ongi jutuks äsja demograafide poolt Ukraina kohta koostatud rahvastikuprognoos, mis koosneb tegelikult mitmest erinevatest eeldustest lähtuvast stsenaariumist.

Midagi rõõmustavat seal paraku pole. Väikese sündimuse, varasema hoogsa väljarände ja vaevaliselt kasvava oodatava eluea tõttu oli rahvastiku kahanemine ja vananemine Ukraina rahvastikuarengusse sisse kirjutatud juba enne sõda. Nüüd võib aga olukord lausa katastroofiliseks kujuneda, kui sõja lõppemine venib ja sellega koos ka ülesehitustöö algus. Mida pikemaks ajaks põgenikud kodumaast eemale jäävad, seda ebatõenäolisemaks muutub nende naasmine, mis on Ukraina tuleviku jaoks samas eluliselt vajalik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles