RAHVASTIK ⟩ Lea Danilson-Järg: Ukraina rahva tulevik sõltub põgenike naasmisest

Lea Danilson-Järg
, Fookuse rahvastikupoliitika toimetaja
Copy
Kiievi kesklinn, Maidani väljak. Keegi ei tea täna, millal sõda Ukrainas lõpeb ning kuidas õnnestub riik taas üles ehitada, et põgenikud saaksid naasta.
Kiievi kesklinn, Maidani väljak. Keegi ei tea täna, millal sõda Ukrainas lõpeb ning kuidas õnnestub riik taas üles ehitada, et põgenikud saaksid naasta. Foto: Mihkel Maripuu

Kui Ukraina viiest miljonist põgenikust suur osa enam kodumaale ei naase, väheneb Ukraina elanikkond paarikümne aastaga kolmandiku võrra, kirjutab Fookuse rahvastikupoliitika toimetaja Lea Danilson-Järg.

Möödunud kuul avaldasid St Andrews’i Ülikooli rahvastikuteadlased, kelle hulgas on ka Tartust pärit professor Hill Kulu, teadusartikli, kus analüüsisid Venemaa sissetungi võimalikku mõju Ukraina rahvastiku tulevikule. Teadlased olid koostanud rea rahvastikuprognoose, lähtuvalt erinevatest eeldustest sõjaohvrite ja pagulaste arvu, aga ka nende tagasipöördumise tõenäosuse kohta erinevate stsenaariumide realiseerumise korral.

Tulemused näitasid, et kuigi sõjakaotused süvendavad Ukraina seniseid rahvastikuprobleeme, on hoopis suurem tulevikumõju sellel, kui paljud sõjapõgenikud hiljem kodumaale tagasi pöörduvad. Kõige kurvema stsenaariumi korral, kui prognoositavast viiest miljonist põgenikust naaseb vaid kümnendik, ootaks Ukrainat ees rahvaarvu vähenemine kolmandiku võrra juba järgneva paarikümne aasta jooksul. Tööealise elanikkonna ja laste osas oleks vähenemine veelgi suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles