Ants Laaneots: al-Assad peab lahkuma ametist ja vastutama oma kuritegude eest (2)

Ants Laaneots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad koos abikaasa Asmaga.
Süüria president Bashar al-Assad koos abikaasa Asmaga. Foto: Reuters / Scanpix

Süüria president Bashar al-Assad peab lahkuma ametist ja vastutama oma kuritegude eest. Vastasel juhul ei lõppe kodusõda Süürias kunagi, kirjutab erukindral ja riigikogu liige Ants Laaneots (RE) viimases osas sarjast «Süüria kodusõda – põhjused ja tagajärjed».

Selle aasta 4. aprilli varahommikul ilmusid Idlibi provintsis asuva opositsioonilise elanikkonnaga (islamivõitlejaid polnud seal üldse) väikelinna Khan Shaykhun kohale Süüria valitsusvägede pommitajad Su-22. Tänavatele langesid kummalised pommid, mis küll lõhkesid, aga ei purustanud eriti midagi.

Üsna pea aga hakkasid inimesed tundma ägedat õhupuudust ja kaotama meelemärkust. Põhjuseks sai olla ainult mürkgaas. Hukkus ligi 100 tsiviilisikut, neist 27 olid lapsed, mürgituse said sajad inimesed.

Kohutavad pildid ja videod hukkunud või surevatest inimestest levisid üle kogu maailma. Info gaasirünnakust tõendasid kiiresti kohale rutanud Türgi ja teiste riikide eksperdid – hukkunute kehades oli Vene päritolu närvigaas sariin. USA satelliitluure tegi kindlaks, et gaasirünnaku osalenud lennukid tõusid õhku Süüria valitsusvägede suurimast, Homsi provintsis asuvast al-Shayrati lennubaasist.

Hilisema Damaskusest saadud info kohaselt korraldasid valitsusväed selle rünnaku vastuseks opositsioonivägede pealetungile Hama provintsi põhjaosas.

Khan Sheikhunis toimunud keemiarünnakus kannatada saanud mees saab ravi. / Scanpix
Khan Sheikhunis toimunud keemiarünnakus kannatada saanud mees saab ravi. / Scanpix Foto: SCANPIX

Kreml reageeris välgukiirusel, teatades kaitseministeeriumi hääletoru kindralmajor Igor Konašenkovi suu läbi maailmale, et Süüria valitsusvägedel pole sõjagaase, sest süürlased olevat kõik oma varud andnud 2013. aastal üle Venemaale. Süüdi on hoopis terroristid, Süüria lennukipomm olevat tabanud islamivõitlejate keemiarelvade ladu, sellest ka gaasileke ja hukkunud inimesed.

Käivitus ka Vene propagandakontsern Russia Today, püüdes kiiresti eemaldada internetist pildid tragöödiast ja toetada Kremli versiooni president Bashar al-Assadi süütusest. Venelased tegid kõikvõimaliku, et pesta Süüria president süüst puhtaks.

Ameerika kättemaks

Maailm oli šokis järjekordsest koletust kuriteost. Selle mõistsid hukka kõik lääneriigid. Suurbritannia välisminister tühistas ametliku visiidi Moskvasse. Šokis oli ka USA presidendi lemmiktütar Ivanka, kes tormas nuttes Donald Trumpi juurde ja hüüdis: «Isa tee midagi!»

President kutsus välja oma kindralid ja hakkas tegutsema, teatades pressile, et kuritegu ei jää karistuseta.

Ööl vastu 7. aprilli asusid Süüria edelaranniku lähistel Vahemeres lahingupositsioonidele USA 6. laevastiku kaks tiibrakettidega Tomahawk relvastatud sõjalaeva – hävitajad USS Porter ja USS Ross. Varahommikul läksid neilt Süüria al-Shayrati lennubaasi suunas teele 59 tiibraketti Tomahawk.

Ameeriklased, teades, et lennubaasis on ka Vene sõjaväelased, käitusid džentelmenidena, teatades Vene väejuhatusele Süürias kaks tundi enne rünnakut selle toimumisest. Tund enne rakettide jõudmist sihtmärkidele lahkus baasist autode kolonn.

Kuna tiibraketid lendavad ja manööverdavad 50-200 meetri kõrgusel, siis ei suutnud ei Vene ega Süüria õhukaitse ja sealolevad kiidetud õhutõrjevahendid neid avastada. Varsti muutus Süüria lennubaas varemeteks.

7. aprilli hommikul teatas Pentagon napisõnaliselt, et välja on lastud 59 tiibraketti, neist 58 on jõudnud sihtmärkideni, üks aga kukkus mingitel põhjustel Vahemerre kohe pärast starti. Valge Maja selgitas omakorda, et see oli USA ühekordne hoiatusaktsioon Süüria valitsusele.

Vene kaitseministeerium, püüdes alavääristada USA sõjalist võimekust, teatas aga samal päeval oma hääletoru Konašenkovi suu läbi, et sihtmärkideni on jõudnud kõigest 23 raketti, teised olevat kuhugi kadunud. Kremlist juhitav Vene massmeedia tõstis kõrvulukustava, USA sõjalist võimekust halvustava lärmi, püüdes selles peamiselt veenda oma rahvast.

Iisraeli satellitluure ImageCat International tegi kümme tundi pärast rünnakut  lennubaasist ülesvõtte, mis näitas, et tiibrakettidega on hävitatud 44 objekti, sh paljud suuremad on saanud mitu tabamust.

Viieteistkümnest lennukite paarisvarjendist on 23 raketiga purustatud kolmteist.

Hävitatud on viis lennukite hooldus- ja remonditöökoda, kütuselaod, 10 relva- ja laskemoonaladu, seitse lennukite tankimisjaama, lennubaasi administratiiv- ja lennujuhtimis-hooned, kuus hävitajat-pommitajat Su-22M3 ja SU-22M4, kolm hävitajat MiG-23ML, lennubaasi kaitsev õhutõrjepatarei Kub (SA-6), selle luureradar ja juhtimispunkt.

Süürlased on ise tunnistanud, et nad kaotasid 15 lennukit. Seda kinnitab ka Venemaa-poolne kümne pommitaja Su-24 kiire saatmine Süüriasse.

Al-Assadi lähikondlaste teatel hukkus lennuväljal seitse ja sai haavata 18 inimest. Ilmselt jõudsid venelased informeerida pommitamisest ka süürlasi ja enamus neist põgenes lennuväljalt.

Iisraeli luureeksperdid märkisid, et õhulöögid olid täpsed ja tabasid eranditult kõrge prioriteediga sihtmärke. Nad teatasid ka, et hiljem Pentagoni avalikustatud fotod rünnaku tagajärgedest langevad kokku nende saadud informatsiooniga.

Tragikoomiline viga

Tragikoomiline viga juhtus pommitamisjärgsel hommikul Vene propagandakontsernis Russia Today. Lennuvälja purustusi saadeti üle vaatama selle ajakirjanikud, kes põlevate kütuse- ja lõhkevate laskemoonaladude läheduses püüdsid nii kiiresti kui võimalik jäädvustada kõike, mis võimalik. Materjal USA barbaarsusest pidi erinevates keeltes minema laiali üle kogu maailma.

Rusud pärast raketirünnakut Süüria õhuväebaasile. / Scanpix
Rusud pärast raketirünnakut Süüria õhuväebaasile. / Scanpix Foto: SCANPIX

Saksa keelde tõlgitud Russia Today fotomaterjali sattus aga pilt kummalistest topelt-konteineritest lennukivarjendi juures. Huvitaval kombel tundsid esimestena need ära Vene interneti kasutajad – need olid keemiarelva sariin mahutid.

Ilmselt olid paljud venelastest teeninud kunagi Nõukogude Liidu keemiavägedes ja tuttavate asjade identifitseerimine ei olnud nende jaoks probleem. Võrdluseks panid nad internetti ka vanad fotod samasugustest topeltkonteineritest Venemaa keemiarelva tehasest Šihanas, kus toimus rahvusvahelise lepingu raames Nõukogude Liidu pärandatud keemiarelvade, sh ka sarini utiliseerimine.

Kahtlusi ei jäänud – lennubaasis olid samasugused binaarsed konteinerid. Hiljuti oli Venemaa teatanud, et utiliseeritud on mitte kõik, vaid 84 protsenti olemasolevatest keemiarelvadest. On tõenäoline, et Kreml on mingi osa allesjäänud varudest andnud al-Assadile, kes sellega mürgitab oma rahvast.

Genotsiidiga oma rahva vastu, mis on viinud hauda ligi pool miljonit inimest ning jätkuva sõja ja masshävitusrelvade kasutamisega on al-Assad ja tema klikk lõplikult ületanud maailma üldsuse taluvuse punase joone.

Kümneprotsendiline vähemus riigis ei saa valitseda ja terroriseerida kaheksakümne protsendilist enamust. Al-Assad peab lahkuma ametist ja vastutama oma kuritegude eest. Vastasel juhul ei lõppe kodusõda Süürias kunagi.

Loe veel: 

Ants Laaneots: kuidas islami sisekonflikt mängib Süüria kodusõjas suurt rolli

Ants Laaneots: al-Assadite tee võimule ja selle kindlustamine

Ants Laaneots: Putin lootis, et Ühendriigid teevad ise Süürias musta töö ära​

Ants Laaneots: Vene sõduritel tuleb veel kaua nautida Süüria kuuma päikest

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles