Nestor: kõik, kes ELi ja NATOsse kuulumise kahtluse alla seavad, on tegelikult Eesti-vastased (90)

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Sander Ilvest

Inimesed teavad ja tunnevad, et meie riigi, keele ja kultuuri kestmine on võimalik vaid vabas maailmas. Kõik need, kes Euroopa Liitu ja ka NATOsse kuulumise kahtluse alla seavad, on tegelikult Eesti-vastased, räägib intervjuus Eesti presidendiks pürgiv riigikogu esimees Eiki Nestor.


Intervjuu metoodikast: küsimused pärinevad Google'i autocomplete'i variantidest ehk valikutest, mida otsimootor pakub otsingut alustades.

Need valikud on ühtlasi ka eestlaste kõige populaarsemad otsingud. Valitud küsimuste teemadeks on «Eesti», «eestlased» ja «president» ja potentsiaalsetel presidendikandidaatidel palusime vastata võimalusel vähemalt kolme, kuid mitte rohkem kui kümne lausega.


Foto:
Foto: Foto: Google

Miks on Eestile kasulik kuuluda Euroopa Liitu?

Kaasaegses maailmas ei ole riiki, kes suudaks üksinda edukas olla ja oma inimeste elujärge paremaks teha. Ka need kõige suuremad riigid ei saaks üksi hakkama. Meil on valida, kas kuuluda liitlastena läände või itta. Rahvahääletusel inimeste poolt tehtud otsus – kuuluda läände – on suurpärane. Inimesed teavad ja tunnevad, et meie riigi, keele ja kultuuri kestmine on võimalik vaid vabas maailmas. Kõik need, kes Euroopa Liitu ja ka NATOsse kuulumise kahtluse alla seavad, on tegelikult Eesti-vastased.

Foto:
Foto: Foto: Google

Kuidas olla tänapäeval eestlane?

Mul on küll uhke tunne, sest olen eestlane. Olen samal ajal ka uhke eurooplane ja maailmakodanik. Ja kui kellegi ema on näiteks lätlanna ja isa leedulane, aga ta ise siin kasvanud inimesena tunneb ennast eestlasena, siis ta ongi eestlane. Teistmoodi ei saagi olla.

Foto:
Foto: Foto: Google

Miks on vaja presidenti?

Põhiseaduse mõttes on presidendi kohustus hoida erinevate võimude vahel tasakaalu ja vaadata, et keegi meie inimeste poolt heaks kiidetud põhiseaduse norme ei rikuks. Aga paragrahvide väliselt peaks ka keegi vana-aastaõhtul või vabariigi aastapäeval ütlema, mis ta asjast arvab. Kes siis seda ikka teeks, kui mitte president? President ei ole majakas või taskulamp. Ta on meie iseseisvuse lõkke hoidja.

Foto:
Foto: Foto: Google

Milline peab olema president?

Inimene, keda tõeliselt Eestit armastav inimene tahaks sinatada. Mitte mingi tark kuskilt kaugelt, vaid päris oma Eesti president.

Foto:
Foto: Foto: Google

Miks eestlased lahkuvad Eestist?

Kui lahkuvad õppima või arenema, on kõik arusaadav. Kui lahkuvad oma oskuste ja teadmiste eest paremat palka saama kui Eestis, on asi ka arusaadav, aga parandamisele kuuluv. Kui Eestis palgad tõusevad, tullakse tagasi. Kui lahkutakse seetõttu, et tuntakse ennast enamuse poolt vihatuna ja vaenatuna, on asi häbiväärne. Eesti peab olema riik, kus austatakse iga inimest sellisena, nagu ta on.

Miks eestlased on vaesed?

Maailma rikaste riikides võrdluses on eestlane vaene. Kõigi maailma riikide võrdluses on eestlane rikas. Meie saatusekaaslaste riikide võrdluses on eestlane pigem rikas kui vaene. Mida rohkem õpime tegema tarka tööd, seda rikkamaks saame.

Foto:
Foto: Foto: Google

Kuidas Eestis rikkaks saada?

Ma ei tea vastust sellele küsimusele. Ma pole ka sellele küsimusele kunagi vastust otsinud.


Antud artikkel on viimane intervjuude seeriast presidendiks pürgijatega.

Loe ka:

Kommentaarid (90)
Copy
Tagasi üles