Videod: noored on 16-aastaste valimisõiguse vastu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Postimees avaldab koostööprojekti «Vaadates teise pilguga» osana kaks videolõiku teemal «Kas 16-aastased peavad saama valimisõiguse?», millest eestikeelse tegid Lasnamäe üldgümnaasiumi õpilased ning venekeelse Lasnamäe vene gümnaasiumi abituriendid.

Noored ütlesid videolõikudes ja neile järgnenud diskussioonis ausalt välja, et pole valmis veel selles vanuses tegema teadlikku valikut, ning et selleks on erinevad põhjused. Mõni ei tea poliitikast midagi, mõni kardab vanemate mõju otsuse langetamisel, teistel aga lihtsalt pole aega.

Üks peamine diskussiooni järeldus oli, et noored saavad väga hästi aru, et hääletamine on riigi jaoks tähtis akt, kuid 16-aastased ei ole selleks veel valmis.

Videote valmimisele järgnenud diskussioonis arutlesid ekspertidena ka Lasnamäe üldgümnaasiumi huvijuht Kätlin Lindström ja Pervõi Baltiskii Kanali reporter Natalia Malleus, kes mõlemad leidsid samuti, et 16-aastane on veel liiga noor hääletamiseks.

Natalia Malleus väitis, et inimesel võiks olla valimisõigus siis, kui mõni tähtis otsus on juba tehtud. Näitena tõi ta välja enda tulevikutee valiku pärast põhikooli ja natuke hiljem kui 16-aastasena.

Lindström väitis, et kehtiva seaduse järgi kaasneb valimisõigusega õigus olla valitud, ja sel juhul tekib küsimus, kas ei peaks ka valimistel kandideerimise piiri alandama.

Projekti viib läbi MTÜ Loomingukeskus Šanss koostöös DzD.ee, Postimees.ee ja Etnoweb.ee’ga.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles