Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

AIMAR ALTOSAAR Eesti lapsed räägivad omavahel inglise keeles. Kas oleme rahvusena hajumas? (3)

Copy
Aimar Altosaar
Aimar Altosaar Foto: Mihkel Maripuu

Teateid, et eestikeelsete raamatute lugemisoskus hakkab Eesti koolides kaduma, on tulnud juba aastaid. Reaalsus on, et eesti lapsed räägivad ka omavahel inglise keeles, ja mitte ainult koolis, vaid seda püütakse teha ka kodus vanematega, kirjutab ajakirjanik Aimar Altosaar.

Vanemad võivad väga erinevalt reageerida – kes on õnnelik, et võsuke teeb võõrkeeles suuri edusamme ning läheb mänguga kaasa – räägib ka inglise keeles, kui juhtub oskama. Teised püüavad kodus vähemalt hoida eestikeelsest keelekeskkonda, kuid kui lastel lubatakse taas nutiseadmetesse sukelduda, kostub koduseinte vahel ikkagi lakkamatu ingliskeelne jutuvada.

Eesti keele ja kirjanduse õpetajad on mures, sest kui eesti kirjandust lapsed veel vähemalt mingil määral loevad inglise keeles, siis väliskirjandust eelistatakse järjest sagedamini lugeda ainult inglise keeles. Seda hoolimata väga heade eestikeelsete tõlgete olemasolule, noortel on Internetist ja raamatupoodidest lihtsam kätte saada mitu korda odavamaid ingliskeelseid raamatuid, seal hulgas tõlkeid muudest keeltest inglise keelde.

Tagasi üles