Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ENE-MARGIT TIIT Kutsugem pensionil õpetajad tagasi kooli! (8)

Hiiu kool Raudtee tänaval.
Hiiu kool Raudtee tänaval. Foto: Mihkel Maripuu

Eestikeelsele õppele ülemineku juures on suureks takistuseks õpetajate ja muu pedagoogilise kaadri nappus, sest vene emakeelega klassidesse on tarvis lisaks õpetajatele rohkem pedagooge – abiõpetajaid ja/või individuaalseid abistajaid. Kuid neid pole lihtne leida, kirjutab Tartu Ülikooli emeriitprofessor Ene-Margit Tiit.

Keeruline on olukord ka korraliku eesti keele oskusega vene keeles õpetavate pedagoogidega. Tegelikult on meil sobivad inimesi küll, aga nad tuleb kooli (tagasi) kutsuda. Need on pensionile jäänud õpetajad, kellest suur osa on tegusad ja elurõõmsad inimesed, kes ei ütleks ära pensionilisast, mille saaksid töötades mõnel päeval nädalas abiõpetaja või individuaalabistajana.

Pensioniea saabudes võib inimesel küll olla kergendus loobuda täiskohaga õpetaja vastutusest. Kuid armastatud õpetajal enamasti säilib igatsus kooli ja noorte järele. Säilib ka haritus ja pedagoogioskus. Ega igas pedagoogirollis ka Chat GPT tundmist ja muude uudsete vahendite ning nippide kasutamisoskust vaja ole.

Tagasi üles