Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Tõnis Lukas Täielikult eestikeelsele õppele üleminek on lõpusirgel (13)

Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Eero Vabamägi

1. septembrist on lasteaiad eestikeelsed ja põhikoolid alustavad täielikule eestikeelsele õppele üleminekut. Nii näeb ette 2022. aastal Isamaa eestvedamisel vastu võetud seadus ja sellest lähtuv tegevuskava. Reformierakonna, Eesti 200 ja sotside valitsus on lubanud neid punktipealt täita. Loodame ja jälgime, kirjutab haridusministrina üleminekuotsuse ja tegevuskava teinud Tõnis Lukas (Isamaa).

Üksmeeleni poliitilisel tasandil jõudsime paraku tõesti alles kaks aastat tagasi. Ajakirjanduses on arutletud, miks need otsused ei sündinud varem. Õigustatud on ka küsimus, miks me ei ole suutnud tagada täiesti eestikeelset riiki, kuigi see on meie riigijuhtide ja ametkonna põhiseaduslik ülesanne.

Isamaa on haridusministri portfelli hoides vedanud alati järjekindlalt nii eestikeelsele haridusele üleminekut kui tugevdanud eesti keele rolli avalikus ruumis, õppe- ja asjaajamiskeelena. Tuletan meelde, et gümnaasiumide eesti keelele üleminek valmistati ette Mart Laari valitsuse ajal aastatel 1999–2002. Eesmärk oli, et 2007. aastaks oleks üleminek toimunud ühtmoodi kõigis veel venekeelsetes koolides.

Tagasi üles