Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Andres Kraas Eesti hariduspoliitika sünonüümiks on küündimatus (5)

Copy
Andres Kraas
Andres Kraas Foto: Erakogu

Tänaseks on sõnast «küündimatus» saanud ühine nimetaja paljudele Eestis, ka riigi tasandil toimuvatele majanduspoliitilistele eksperimentidele. Asjatundmatu uutmine on jõudnud peaaegu igasse elu valdkonda, sh ka haridusse. Selle asemel, et ajale juba ammu jalgu jäänud koolisüsteemi mõistus- ja vajaduspõhiselt totaalselt reformeerida, tegeldakse endiselt vaid igat sorti asendustegevustega, kirjutab ajalooõpetaja Andres Kraas (Isamaa).

Kiiruga kokkuklopsitud õpetajate karjäärimudel, koolikohustuse sundkergitamine 18nda eluaastani, kutsekoolide ahistamine kohustusliku keskharidusega jne – kõik see on üleeilne päev ja meenutab pigem Elsa Gretškina aegu kui 21. sajandi innovatiivset kooli.

Õpetajate kvalifikatsiooni määramisel peaks täielikult piisama kõrgkooli diplomil märgitud teaduskraadist. Igasugused muud bürokraatiat toitvad lisanõuded üksnes peletavad haritlasi õpetajaametist eemale. Ka näitab ülikoolidiplomile lisatingimuste seadmine, et haridusministeerium seab kahtluse alla nende oma haldusalas antava kõrghariduse kvaliteedi.

Tagasi üles