Probleemne selgroog ja une mõju sellele

Lonas
Copy
Foto: Pexels

Sellised selgroo häired nagu lülivaheketta song, lülisamba nihe ja lülisambakanalite ahenemine on tänapäeval kõige levinumad selgroo haigused, mis mõjutavad igas vanuses inimesi - nii noori kui ka vanu. On mitmeid põhjusi, miks üha rohkem inimesi kannatab teatavate lülisambaprobleemide all. Need varieeruvad alates istuvast tööst, kehvast kehahoiakust, ülekaalust, igapäevasest stressist kuni pikaajalise ja halva kvaliteediga uneni.

Uni on eriti asjakohane ja oluline teema, kui tegemist on probleemse lülisambaga. Uni ja lülisamba valude ohjamine on tugevalt seotud: halb uni võib süvendada selja probleeme, samas kui kvaliteetne uni võib oluliselt vähendada või isegi kõrvaldada probleemseid valusid. Kvaliteetsed madratsid, õiged voodid, magamisasendid, erinevad uneomadused või isegi õhutemperatuur võivad kõik mõjutada une kvaliteeti. Millised on siis need une nüansid, mida tuleks seljavalu korral arvesse võtta? Milline uneasend on? Milline madrats ja padi valida? Siin on lai ja üksikasjalik ülevaade.

Milline on seos une ja seljavalu vahel?

Uni on väga oluline protsess, millel on suur mõju inimese tervisele ja üldisele heaolule. Rõhutatakse, et uni ei aita kehal mitte ainult puhata, vaid ka taastuda, mis aitab võidelda paljude terviseprobleemide, sealhulgas lülisamba haiguste vastu. Seos une ja seljavalu vahel on teaduslikult tõestatud. Inimesed, kes magavad liiga lühikest aega, halva unekvaliteediga või vales magamisasendis, kannatavad suurema tõenäosusega seljavalude ja lülisambaprobleemide käes. See tuleneb sellest, et ebapiisav puhkus muudab keha haavatavamaks ja valule vastuvõtlikumaks. Lisaks sellele on väga levinud seljavalu põhjuseks ka halva kvaliteediga madratsid, vanad voodid või ebasobivad padjad. Seega vaatleme peamisi soovitusi une kohta, millele on oluline tähelepanu pöörata, kui teil on kaebusi seljavalu üle.

Valige õige magamisasend

Enamik inimesi arvab, et kõige tähtsam on õige madrats. Kuid just magamisasend võib süvendada seljavalu või isegi olla selle oluliseks põhjuseks. Seetõttu on väga oluline hoida selgroogu une ajal õiges asendis. Milline on õige uneasend? Pinges selja lõdvestamiseks ja ebameeldiva valu leevendamiseks soovitavad eksperdid magada külili, põlved kergelt kõverdatud ja väike padi põlvede vahel. Lülivaheketta songa puhul soovitatakse magada külili, põlved rinnale tõmmatud. Ka selili magamine, kus selgroog on loomulikus asendis, aitab vältida lülisambavalu. Kõige hullem on kõhu peal magamine. Kõhuli magamine koormab kõige rohkem selgroogu, mistõttu on valu, ebamugavustunne ja lõpuks ka haigused tavalised kaaslased.

Valige kvaliteetne madrats

Kvaliteetse madratsi eelised selja jaoks on vaieldamatud. Kõikidele teie magamisvajadustele vastav madrats aitab teil tõhusalt lahendada seljavalu probleeme, kuid te peate täpselt teadma, millist madratsit valida. Erinevate seljavalude all kannatavatele inimestele soovitatakse kõvemaid madratseid, mis pakuvad seljale kindlat ja stabiilset tuge. Kõige parem on valida ortopeediliste omadustega kõva või keskmise tugevusega madrats. Kvaliteetsed ortopeedilised madratsid kohanduvad ideaalselt kehaga ja kujundavad samal ajal selgroo õiget asendit magamise ajal, nii et valu leevendatakse oluliselt, minimeeritakse või isegi kõrvaldatakse täielikult. Veelgi enam, ortopeedilised madratsid kohanduvad väga hästi keha asendiga une ajal, tagades tervisliku puhkuse, olenemata sellest, kas magate küljel või selili.

Foto: Pexels

Hoolitsege madratsi eest

Seljavalu või teatavate lülisamba haigustega inimestele soovitatakse sageli kvaliteetset ja sobivat madratsi ja kattemadratsi duot. Madratsid ja kattemadratsid koos võivad unekvaliteeti oluliselt parandada. Kattemadrats on justkui madratsi õhem versioon, mis võib tõhusalt lahendada seljavalu probleeme. Ainus oluline asi, mida tuleb meeles pidada, on see, et kattemadrats peaks pakkuma rohkem kõvadust ja jäikust sellel küljel, millel te magate. Seetõttu on soovitatav valida madrats, mis toetab magamisalust, jaotab keharaskuse ühtlaselt, lõdvestab lihaseid ja hoiab selgroo õiges asendis, mis aitab seljal korralikult puhata. Lisaks sellele hinnatakse kattemadratsit selle funktsiooni tõttu, et need loovad väga hügieenilise magamiskeskkonna. Mis on seos seljavaluga? Hügieeniline keskkond tagab palju parema puhkuse ja unekvaliteedi, samas kui hea kvaliteediga ja rahulik uni tervendab keha ja vähendab valutundlikkust.

Valige õige padi

Seljavalu võib põhjustada ka vale padi. Oluline on rõhutada, et padi ei peaks mitte ainult pakkuma magamise ajal mugavat tuge, vaid ka säilitama selgroo õiget asendit. Seetõttu on väga oluline valida õige kõrguse, kuju ja kõvadusega padi. Näiteks kui padi on liiga madal, siis on kaelalihased ülekoormatud ja te ei suuda vältida ebameeldivaid tundeid nii kaelas kui ka seljas. Kui padi on liiga kõrge, siis on kael liiga paindunud ja pinges, mis põhjustab samuti seljavalu. Kuidas valida õige padi? Pöörake tähelepanu oma magamisasendile. Kui magate selili, siis on hea valida madalam padi, et vältida kaela liigset kumerust. Kui magate külili, peaksite valima padja, mis on piisavalt kõrge, et toetada teie pead ja kaela, nii et selgroog jääks sirgeks. Mis puutub padja tugevusse, siis on kõige parem valida padi, mis ei ole liiga pehme ega liiga kõva. Seega peaks padi olema keskmise kõvadusega, et pakkuda piisavat tuge ja mitte põhjustada pingeid kaelas ja seljas.

Vajadusel vahetage oma voodit

See võib tunduda ootamatu, kuid mitte ainult madratsid, vaid ka vanad voodid võivad põhjustada seljavalu. Kui voodi on krigisev, ebastabiilne ja ebamugav, halveneb paratamatult ka teie une kvaliteet. Sellises voodis on raske magama jääda ja küljelt küljele liikumine võib süvendada seljavalu. Seetõttu on soovitatav, et selja probleemidega inimesed puhkaksid mugavas voodis, millel ei ole kulumise märke. Loomulikult ei ravi uus voodi, kuid hea ja mugav uni teeb enesetunde palju paremaks.

Väikesed muutused unes - suur mõju

Eespool käsitletud soovitused magamise kohta võivad pakkuda tõhusat abi kõigile, kes kannatavad seljavalude või erinevate lülisambahaiguste käes. Teatud magamisharjumuste, vanade madratsite, voodite ja patjade muutmine võib viia palju rahulikuma, kvaliteetsema ja selga tervendava uneni. Kuigi need väikesed muudatused une osas võivad teie tervisele suurt mõju avaldada, siis on siiski oluline hoolitseda enda eest terviklikult, järgides arstide soovitusi ning pidades tervislikku ja aktiivset eluviisi, mis annab teile parimad tulemused ja aitab tõhusalt lahendada teie seljavalu probleeme.

Copy
Tagasi üles