LIIA TAMMES Nurisemise asemel võiks panustada robotite ehitamisesse

Liia Tammes
, Robokaru robootikakooli direktor
Copy
First Lego League'i finaal Tartus Ahhaa teaduskeskuses.
First Lego League'i finaal Tartus Ahhaa teaduskeskuses. Foto: Kristjan Teedema

IT- ja inseneeria sektor kurdab üha enam, et pole pädevaid töölisi. Headest äriideedest on puudus, algatusvõimet otsitakse taga ja tootlikkuse tõusu üle kurdetakse. Hariduses otsitakse süüdlasi, miks noored loodusaineid ei armasta, ja seda võluvitsa, mis aitaks tõsta loodusainete atraktiivsust. 3. mail kirjutasid TTÜ professorid Ivar Annus, Fjodor Sergejev ja Hendrik Voll, et kõrgema palgaga insenerialadel on tööpuudus. Kas olukord ongi nii traagline, kirjutab Robokaru robootikakooli direktor Liia Tammes.

Olen õpetanud kümme aastat robootikat noortele vanuses 7–16 ja selle aja jooksul on üles kasvanud põlvkond noori, kes alustasid 1. klassis ning on nüüdseks jõudnud 9. klassini. Nende kommentaarid on nüüd olnud, jõudes koolides sisseastumiskatseteni, mulle kui juhendajale väga südantsoojendavad. Noored räägivad, kuidas vestlustel on nad enesekindlamad, oskavad ootamatutest olukordadest välja tulla ning kiirelt otsuseid langetada ja seda kõike tänu FLL (First Lego League) teadus- ja robootikaprogrammile. Ja mis kõige olulisem, noored otsivad gümnaasiume, kus on rõhk reaalainetel.

Noored alustavad 1.–4. klassini osalemist FLL Explore näitusprogrammis, mis võimaldab vahvat ja pingevaba sissejuhatust teadusesse ning uurimustöö ja start-up'induse maailma. Kord aastas toimuv näitus aitab aru saada idufirmade põhitõdedest, õppida huvitavaid ja silmaringi laiendavaid teemasid ning tutvustada oma tööd. Sealt edasi liigutakse aga juba võistlusformaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles