Raul Eamets Leninile Brüsseli mõtted meeldiksid (12)

Raul Eamets
, Bigbanki peaökonomist
Copy
Raul Eamets
Raul Eamets Foto: Tairo Lutter

Praegu rohepöörde ümber toimuv meenutab kahtlaselt palju paralleele sotsialismiajaga, nendib Bigbanki peaökonomist Raul Eamets.

Äsja ilmunud lugu Postimehes sundis kirjutama tasaarengust. Võibolla oli ajendiks see, et nii tasaarengu pooldajad kui ka vastased armastavad kasutada olukorra kirjeldamiseks värvikaid näiteid, mis on ju iseenesest hea, sest ehk vaidlustes selgubki tõde. Olen sellel teemal varem ka kirjutanud, aga praegu vaatame teemapüstitust natuke teise nurga alt. Loo käivitajaks oli väide, et majanduskasvu saavutamiseks oleks meil vaja järjest ekstensiivsemalt kasutada ressursse. Nii jõutigi artiklis näiteni, et Eesti SKT kahekordistadamiseks tuleks rajada igasse maakonda tuumajaam või katta kogu maa tihedalt tuulegeneraatoritega.

Tasaarengust rääkides komistame varem või hiljem tuumküsimuse otsa. Kas tänane turumajandusele orienteeritud kapitalistlik majandussüsteem on jätkusuutlik või mitte? Edasi läheb natuke nagu usu teemadel vaidlemiseks, sest tagasi vaadates tundub turg olevat kõige parem regulaator. Vaba turumajanduse kaudu toimub optimaalne ressursside jaotus ühiskonnas. Igasugune ümberjaotamine tekitab moonutusi. Palun vaielge mulle vastu.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles