AVO-REIN TEREPING Meil on probleem, teeme ministeeriumi (7)

Avo-Rein Tereping
, Tallinna Ülikooli psühholoogiaõppejõud (Isamaa)
Copy
Foto: Reet Sokmann

Kliimaga on probleemid. Kipub soojenema, sunnik! Ega muud, kui teeme ministeeriumi! Mõeldud, tehtud. Nii sündis kliimaministeerium. Et seal mõeldaks, kavandaks, töötataks välja seadusi, pandaks piiranguid ja tehtaks kõike seda, mis ehk maailma võiks päästa, kirjutab Avo-Rein Tereping, Tallinna Ülikooli psühholoogiaõppejõud (Isamaa).

Aga teisigi probleeme on palju, lausa ridamisi. Õpetajate streik näitas haridussüsteemi hädasid. Töökäsi napib, ja sellega koos kipub kiduma pensionisüsteem, sest maksumaksjaid jääb üha vähemaks. Kuid näib, et pensionisüsteemi alustalad püsivad liival, sest kui süsteem vajab pidevalt kõpitsemist ja lisatugesid, et mitte kokku variseda (Heido Vitsur, PM 8. veebruar), peavad põhjused olema kusagil sügavamal.

Nende viimati nimetatud probleemide algpõhjus on demograafilistes muutustes, mida kõige paremini kirjeldab küllap paljudelegi tuttav rahvastikupüramiid. Tegelikult on sellest saanud pigem õbluke seenekujuline moodustis. Kõrval on võrdluseks Iisraeli rahvastikupüramiid, mis seisab kindlalt tasakaalus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles