Tiit Land Kitsas matemaatika viib mäest alla (5)

Tiit Land
, Tallinna Tehnikaülikooli rektor
Copy
Tiit Land
Tiit Land Foto: Konstantin Sednev

Noortele pakutav valikuvõimalus laia ja kitsa matemaatika eksami vahel tekitab kiusatuse valida lihtsamana tunduv tee, mis aga lõikab ära paljud tulevikuvõimalused, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land.

Äsja avaldatud PISA uuringu tulemused olid Eesti jaoks ühest küljest rõõmustavad, kuid samas pakuvad ka mõtlemisainet. Jah, teiste arenenud riikidega võrreldes on meie 15-aastased lapsed tublid, oleme jätkuvalt maailma tipus. Samas oleme iseendaga võrreldes jäänud kehvemaks – nelja aasta taguse ajaga kõrvutades on meie noorte teadmised matemaatikas ja funktsionaalses lugemisoskuses langenud. Põhjusi on ilmselt rohkem kui üks, nende hulgas ka tõeliselt asjatundlike õpetajate vähesus.

Kuna PISA testi teevad põhikooli lõpetavad noored, kanduvad kehvemad matemaatikaoskused paratamatult edasi gümnaasiumitesse. Nende lõpetajatel on võimalik valida riigieksamiks kitsas või lai matemaatika. Sel kevadel valis kitsa matemaatika eksami 3993 ja laia matemaatika 4879 noort. Kitsa matemaatika keskmine tulemus oli 33,6 punkti, laia matemaatika puhul 59,6 punkti sajast. Kui laia matemaatika eksamil saavutas maksimumpunktid 104 noort, siis kitsal vaid neli.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles