Raul Eamets Õpetajate palk on esmane prioriteet (1)

Raul Eamets
, Bigbanki peaökonomist
Copy
Õpetajate palga osas kokkuleppele pole jõutud.
Õpetajate palga osas kokkuleppele pole jõutud. Foto: Urmas Luik

Õpetajate palgaküsimus on viimasel ajal meediaruumis palju tähelepanu saanud. Tänaseks on selge, et valitsus ei suuda leida puuduolevat kümmet miljonit eurot, mis võimaldaks õpetajate palka kokkuvõttes tõsta viis protsenti. Riikliku lepitaja vahendusel toimunud läbirääkimised on lõppenud, kokkuleppele ei jõutud.

Praktikas tähendab see, et nüüd on õpetajatel legaalne õigus streikida ja ilmselt mingil hetkel seda ka tehakse. Õpetajate seisukohalt on selline käitumine vägagi adekvaatne, sest kui neile lubatakse palgatõusu ning seda lubadust murtakse, siis on täiesti mõistlik protestida.

Sirvisin veidi vanu ajalehti ja silma jäi meie haridusteadlaste Margus Pedaste ja Äli Leijeni artikkel, kus räägiti hariduse rahateemadest. See avaldati küll kolm aastat tagasi, kuid kui süvenda, võiks selle täiesti vabalt ka täna avaldada, sest suurt midagi ei ole muutunud. Professorid viitavad seal 2018 aastal toimunud OECD uuringule. Selle uuringu järgi tunneb õpetaja oma ametit väärtustatuna siis, kui tal on kõrge töörahulolu: vähe stressi, hea vaimne tervis, suutlikkus hakkama saada, läbitud õpetajaõpingud kõrgkoolis, kõrge sisemine motivatsioon ja rahulolu töötasuga. Kui mõtleme tänasele päevale, siis kõik kehtib endiselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles