EDGAR KASKLA Must reede on ka Ameerikas nõme traditsioon (3)

Edgar Kaskla
, California ülikooli politoloogiaosakonna õppejõud
Copy
Must reede kaubanduskeskuses.
Must reede kaubanduskeskuses. Foto: Kristjan Teedema

California ülikooli politoloogiaosakonna õppejõule Edgar Kasklale valmistab nördimust, et eestlased on musta reede hullusega kaasa läinud.

Lugesin Henri Zeigo artiklit «Must reede võiks jääda Ameerikasse» (PM, 22. november) ja kuna elan siinses miljöös, võin kinnitada kahte asja. Esiteks, jah, must reede sai nimetuse just sellepärast, et neljapäev on USAs tänupüha ning vaba päev, mida Eestis ei ole. Teiseks ja olulisemaks peaksin seda, et kui eestlased nutavad, kuidas kaob meie kultuur, siis see on näide, kus tõepoolest on üle mindud materiaalsele tarbimismaaniale, unustades, kes me tegelikult oleme ja miks üldse oleme.

Aga oht seisneb just selles, et kombed, mida on omaks võetud, pole enam need, mis pakuksid identiteedile midagi juurde. Kui ilm läheb jahedamaks, siis minnakse kuskile poekeskusesse aega viitma ja poodlema, nagu pakuks see meile vabadust. Korraga on martide ja kadride asemele tulnud halloween, nüüd puhtalt tarbimisfantaasias tuleb kaasa minna musta reedega, mis isegi Ameerikas on suhteliselt uus (ja nõme) traditsioon.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles