TIIU KUURME Inimlikkuse vaibuv hääl? (2)

Tiiu Kuurme
, kasvatusteadlane
Copy
Rahvas trotsib võimu: kuigi Lääneranna vallavolikogu on otsustanud Metsküla algkooli sulgeda, käib seal õppetöö edasi.
Rahvas trotsib võimu: kuigi Lääneranna vallavolikogu on otsustanud Metsküla algkooli sulgeda, käib seal õppetöö edasi. Foto: Mailiis Ollino

Metsküla kooli saaga on puudutanud paljude eestlaste hingekeeli, mõnede sõnul saanud justkui uue vabadusvõitluse või vähemalt vastuhaku sümboliks. Võimalik, et isegi laiemaks ajastuomase vaimu vastaseks ilminguks, hoiatuseks: siit edasi enam ei või.

Avalikes aruteludes on Metsküla kooli probleem taandatud peamistele tänast elu liikumapanevatele hoobadele, milleks raha ja võim. Raha osas, et seda ei ole(vat), võimu osas, et seda on jahmatavalt palju. Oma tegevust jätkav koolipere näitab kätte, et on ka teistsuguseid, meelekindlusest pärinevaid jõuallikaid.

Vahest on aga midagi veel, miks mõnda kooli tuleb hoida kui aaret, kui inimlikkuse ja vaimujõu tunnustähte, kui lootuse andjat. Senised kirjutised sellest koolist toovad esile võimude ignorantsuse, isegi jõhkruse, ülalpidamise maksumuse, kooli head saavutused olümpiaadidel ning kahel korral Eesti parimaks kooliks nimetamise. Vähem antakse teada, miks kogukond nii harvaesinevas üksmeeles kooli eest seisab ehk milline on kooli pedagoogiline pool.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles