Tõnis Lukas Õpetajad ootavad tegusid, mitte vaid sõnu! (8)

Tõnis Lukas
, riigikogu liige
Copy
Endine haridusminister ja riigikogu liige Tõnis Lukas (Isamaa).
Endine haridusminister ja riigikogu liige Tõnis Lukas (Isamaa). Foto: Pilt videost

Valitsus on hädas koalitsioonileppes kirjas oleva lubadusega õpetajate palka tõsta, kirjutab riigikogu liige Tõnis Lukas (Isamaa).

Eelmise aasta otsusega tõsta õpetajate palka hüppeliselt, 23,9 protsenti, vastasime konkreetselt juba aastaid väldanud arutelule õpetajate järelkasvu küsimuste lahendamiseks. Eelmine valitsus tegi selleks silmapaistva pingutuse. Siiski oli ka hurjutajaid ja paljudele tundus, et seegi tõus oli isegi väike. Näiteks avaldas sotsiaaldemokraat Jaak Juske, et haridusminister jookseb sellise palgatõusuga lati alt läbi, ja Eesti 200 esindus käis debattidel avalikkust veenmas, et nende vedamisel tõuseks õpetajate palk kohe 3000 euroni kuus. Nüüd peame möönma, et see oli pigem propaganda ja soov iga hinna eest konkurente üle trumbata, ning seda naeruväärsemad need blufitud trumpide lauda tagumised tagantjärele tunduvad.

Kuid nüüd ollakse kimpus isegi 11-protsendilise alammäära tõstmisega, mis oleks hädavajalik ka valitsuskoalitsiooni enda leppes lubatud eesmärgi täitmiseks, et viia õpetajate palgaalammäär 120 protsendini keskmise palgaga võrreldes. Ka sellega tehtaks palju lühem samm eesmärgi poole, kui tegi eelmine valitsus. Aga kui alampalka ei püüta üldsegi tõsta, vabandust, tõstetakse ainult 1,77 protsenti, kaugenetakse eesmärgist otsustavalt ja kirjutatakse selleaastase palgahüppega saavutatud tulemus korstnasse.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles