GARRI RAAGMAA Šveits ja Soome õpetavad, kuidas ennast kaitsta (1)

Garri Raagmaa
, kolumnist
Copy
Soome sõdurid
Soome sõdurid Foto: Suomen Puolustusvoimat

Meelis Oidsalu muretseb Fookuses (20.09.2023) Balti riikide kaitsmise aja- ja ruumikitsikuse pärast. Lisaks armee tegutsemise tempole keskendus ta rahuaegsetele ettevalmistustele ja vastase liikumise aeglustamisele.

Harupoliitikad kipuvad olema ruumipimedad. Kaitse organiseerimine on ilmselt ruumiline ja peab arvestama sotsiaal-majanduslikke ja kultuurilisi tegureid. Külma sõja perioodi regionaal- ja ruumipoliitika oli julgeolekupoliitika teenistuses. Aga mõned meie kaitseplaneerijad ei suuda senini aduda isegi hajaasustuse väärtust.

Head eeskujud kogu ühiskonna kaitsemobiliseerimisel on Soome ja Šveits. Lääneriikidest hüljatud Soome suutis küll osa territooriumit kaotades mitu korda suurema vaenlase tõrjuda, ja on ilmne, et lisaks kaitsetahtele mängis siin rolli ka Karjala kannase topograafia ärakasutamine ja ettevalmistused. Natsidest ja fašistidest ümber piiratud Šveits olid sedavõrd südikas ja nende kaitseplaan nii tõsine, et kumbki diktaator ei täinud neile ajaloos kurja kuulsust kogunud mägilastele kallale minna. Eks avatud rahvusvaheline suhtlus ja pangad mängisid ka rolli, kuid invasiooniga terendavate kaotuste hirm hoidis pahad poisid eemal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles