IGOR TARO Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon töötab nagu kellavärk (2)

Igor Taro
, riigikogu endine põhiseaduskomisjoni esimees (Eesti 200)
Copy
Igor Taro
Igor Taro Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Kõik rahvusparlamendid osalevad üheaegselt Euroopa Liidu õiguse ettevalmistamises. Selliste komisjonide töö on ka üsna ühetaoline, näiteks annavad nii Külli Kapperi analüüsis eeskujuks toodud Saksamaa kui ka Eesti komisjonid ühtviisi otsuseid valitsusele seoses üleeuroopaliste õigusnormide väljatöötamisega. Selles mõttes ei võta riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon (ELAK) vastu lõplikke õigusakte, vaid need sünnivad alles hilisemas faasis, liikmesriikide vahel läbirääkimiste käigus ja Euroopa Parlamendi osalusel.

ELAK ei tee eelnõude arutelusid iseenese tarkusest, vaid eelnevalt läbivad küsimused arutelu vastavas teemakomisjonis ja ELAK kujundab seisukoha, arvestades teise alatise komisjoni arvamust. Eelnevalt määratakse igas küsimuses vastutav ettekandja, samamoodi nagu on kõikide muude eelnõudega riigikogus.

Selline viis on oma efektiivsust tõestanud. Selle asemel, et paisutada täiskogu istungite päevakorda, on leitud tõhusam töövorm, kus on esindatud nii kõigi fraktsioonide kui samal ajal ka kõigi valdkondlike komisjonide esindajad. Kusagilt ei paista, et riigikogu oleks ELi küsimustes paigal tammuv või kaotanud pea.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles