INDREK TARAND Paneme koolidele oma haridusheeroste nimed (6)

Indrek Tarand
, pedagoog, endine poliitik
Copy
Indrek Tarand.
Indrek Tarand. Foto: Konstantin Sednev

Haridussüsteemis võiks selle süsteemi loojate endi mälestus ikkagi kuidagi hoitud olla? Või kuidas, küsib Indrek Tarand oma 1. septembri mõtiskluses.

Uue kooliaasta alguse puhul mõtlesin pärast õppenõukogu koosolekut, et peaks uudishimu pärast vaatama, missugune näeb välja üks kolmest Tallinnasse tehtud riigigümnaasiumist.

Kuna pidin ka oma elupõliselt õpetajana töötanud tädi (Kristi Tarand) külastama, siis langes valik Mustamäe riigigümnaasiumi kasuks. See paikneb tädi elukoha lähedal. Ühtlasi aitas TTÜ kvartali nägemine meenutada hea sõnaga ja kurbusega varalahkunud sõpra Margus Leivot. Nii jõudsingi mõningaste liiklusummikute läbimise järel «objektile». No oli maja moodi küll!

Aga kummitama jäi mind see, et viimasel ajal meedias palju sõna saanud riigigümnaasiumid on saanud imelikud lühendnimed: Torg (Tõnismäe), Murg (Mustamäe) ja Perg (Pelgulinn). Muidugi mõistan, et inglise alfabeedile tugineva arvutimajanduse mõjul ei saa O. W. Masingu leiutatud õ-tähte «turunduses» kasutada. Mõistan ka seda, et NATO ja EU suruvad meile peale alfabeedi-suppi ning muid veidraid lühendeid. Ka kool, milles töötan, peab olude sunnil kandma lühendit «Tyhg» ehk Tallinna ühisgümnaasium, aga üldiselt õpilased hääldavad seda «saksapäraselt» – tyyg! No aga kuna meil on soome keele kallak, siis vähemalt Johannes Aaviku soomepärane ü on omal kohal.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles