AK Tartu Ülikool – Põhjamaade mõjukaim ülikool

Copy
Tartu ülikool. 
Tartu ülikool. Foto: Toivo Luht

Eesti teadus on küll maailmas mõjukuselt esimese viie seas – eespool kõigi Põhjamaade omast –, seda vaatamata napile rahastusele, kuid Tartu Ülikool on maine pingereas alles 200.–250. kohal. Samas näitavad tendentsid meie auväärseimas alma mater’is seda, et oleme kümne aasta jooksul kaotamas eestikeelset kõrgharidust.

Heas uudis, et Eesti teadus on mõjukuselt maailmas neljas, kätkeb endas ka mõistatust. Kuigi teadusrikkus on ülikoolide pingeridade koostamisel kõige olulisem tunnus, on Tartu Ülikool (TÜ) kõige mainekamas ülikoolide THE (Times Higher Education) pingereas alles 201.–250. kohal, samal ajal kui parimad Põhjamaade ülikoolide kohad on sellised: Helsingi 110., Kopenhaagen 114. ja Oslo 126. Selle mõistatuse lahendus aitab ellu viia vastselt valitud TÜ rektori unistuse, kuidas saada heaks Põhjamaade ülikooliks.

Uurisime võrdluseks Tartuga juhtivaid Põhjamaade ülikoolide töid andmebaasi Web of Science (WoS) tuumkollektsioonis, mis ilmusid viimase viie täisaasta jooksul 2018–2022 enam kui 20 000 olulisemas teadusajakirjas. Lisaks iga ülikooli teadlaste avaldatud tööde arvule on toodud ka nende tööde viitamiste arv, mida on jõutud selle ajaga teha nendes samades ajakirjades. Mõjukuseks nimetatakse keskmist viidete arvu ühe artikli kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles