Rait Maruste Eesti julgeolekut ohustavate riikide kodanike valimisõigus tuleb kaotada (11)

Rait Maruste
, Endine riigikohtunik (RE)
Copy
Kohalikel valimistel võivad mittekodanikud ja Vene kodanikud suunata Eesti elu.
Kohalikel valimistel võivad mittekodanikud ja Vene kodanikud suunata Eesti elu. Foto: Dmitri Kotjuh

Vene kodanikelt ja mittekodanikelt valimisõiguse äravõtmist tuleb tõsiselt kaaluda, sest osalevad nad ju valimiste kaudu Eesti kohaliku elu kujundamisel, ütleb Riigiõiguse Sihtkapitali Nõukoja liige Rait Maruste.

18. oktoobril 2022 kuulutas riigikogu Venemaa režiimi terroristlikuks ja avaldas toetust Rahvusvahelistele Kohtutele toimepandud agressioonikuritegude ja sõjakuritegude väljaselgitamiseks ja süüdlaste vastutusele võtmiseks. Nende kuritegude toimepanemises on Venemaa vahetuks liitlaseks olnud Valgevene. Agressiooni- ja sõjakuriteod on toime pannud meie vahetu naaber Venemaa oma kodanike abil. Teod on alustaladeni vapustanud nii Eesti, Euroopa kui muu maailma julgeolekut, heaolu ja elukorraldust.

Kodakondsus on oma ideelt usalduse, lojaalsuse ja kohustuse side isiku ja kodakondsuse andnud riigi vahel. Sellest lähtuvalt on riigi määrata ka kodakondsuse saamise, andmise ja äravõtmise tingimused ning kodakondsusega kaasnevad õigused ja kohustused. Vene Föderatsiooni kodakondsele kehtib muu hulgas Vene Föderatsiooni konstitutsiooni § 59, mille kohaselt on «isamaa kaitse iga Vene Föderatsiooni kodaniku kohus ja kohustus».

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles