Lauri Vahtre ⟩ Nõndanimetatud abieluvõrdsus ja hunnik valesid (25)

Lauri Vahtre
, ajaloolane
Copy
Ajaloolane Lauri Vahtre.
Ajaloolane Lauri Vahtre. Foto: Tairo Lutter

Nõndanimetatud abieluvõrdsusega seoses on produtseeritud juba terve hulk valesid ja neid tuleb aina juurde. Võib üksnes imestada, milliseid viirastusi (või mõne arvates kavalusi) see küsimus sünnitada suudab. Selles mõttes võib Imre Sooääre hiljutist kirjutist pidada lausa küllusesarveks, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre.

Näiteks kirjutas Sooäär, et ükskõik millised siseriiklikud teemad ei puuduta ülejäänud maailma ja Eesti kuvandit suures ilmas rohkem kui just see teema. Loe ja imesta. Kuid aina hullemaks läheb: «Abieluvõrdsuse seadustamine Eestis ületaks kogu maailmas uudistekünnised ja tooks ka peaminister Kaja Kallasele globaalset tunnustust […].» Maailm hoiab lausa hinge kinni? Muidugi mitte. See on piinlikult mannetu katse äratada igale rahvale – prantslased ehk välja arvata – omane kompleks «mida nad meist küll arvavad?». Mõistagi huvitab see meidki. Kuid kas tõttame sellepärast nagu koer vile peale eesrindlast etendama, nagu vanal hallil nõukogude ajal juhtuma kippus?

Õige veidralt kõlab ka Sooääre argument, et Eestit ähvardab hirmus oht, nimelt meie lääneriikidest partnerid ei teagi, et Eestis on kooseluseaduse rakendusaktid alles vastu võtmata – mis küll saab, kui nad teada saavad? Ei oskagi otsustada, kas Sooäär ise usub seda jama või peab lugejat lootusetult lolliks. Hoopis rappa läheb ta omadega aga siis, kui hakkab tõestama, et samasooliste abielu sätestamine tugevdab Eesti julgeolekut, sätestamata jätmine aga tõukab meid justkui Venemaa ja isiklikult Vladimir Putini kiiluvette. Hirmujutud Tšaikovski ja Eisensteini teoste keelamisest kuuluvad žanrisse «mis ma öösel kõhuvalu käes vaeveldes unes nägin». Miks peaksid kedagi huvitama Sooääre viirastused?

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles