Kristjan Järvan ⟩ Kaitseväest saagu sõjavägi (63)

Kristjan Järvan
, ettevõtlus- ja infotehnoloogia minister (Isamaa)
Copy
Kristjan Järvan

 

.
Kristjan Järvan   . Foto: Sander Ilvest

Eesti kaitsevägi tuleb ümber nimetada Eesti sõjaväeks, leiab reservohvitser ning ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan (Isamaa).

Aasta on möödas sõja eskaleerumisest Ukrainas ja eks mõlguta paljud mõtteid, kuidas suurendada Eesti julgeolekut – nende seas ka mina. Eelmise aasta veebruari alguses kirjutasin sellest, kuidas kõigist naaberriikidest on Eesti kodanikel kõige vähem tsiviilrelvi ja kuidas see mõjutab negatiivselt meie kaitsevõimet. Seekord käin välja plaani, kuidas suurendada meie julgeolekut ilma ühegi täiendava investeeringuta. On aeg puhuda tolm ideelt, mis aitab meie sõduritel võita lahingud kõige olulisemal tandril – nende enda peas.

Arutelud Eesti kaitsevõime üle on seni keskendunud peamiselt relvastusele ja kaitsekulude suurusele, aga nii varasemad sõjad kui ka praegune heitlus Ukrainas on näidanud, et tihtilugu ei osutu kaalukeeleks mitte varustus, vaid hoopis võitlejate moraal. Meie kaitsevõime algab sõduri võitlustahtest ja sõduri moraal algab sellest, kuidas ta iseennast ja oma missiooni defineerib. Kas meie sõdurid näevad end igaveseks kaevikutesse määratud tunnimeestena või öösel vaenlasele jahti pidavate sõdalastena?

Kommentaarid (63)
Copy
Tagasi üles