ANDREAS VENTSEL ⟩ Sõja alguses ja lõpus on propaganda mõju suurem

Andreas Ventsel
, Tartu Ülikooli semiootika kaasprofessor
Copy
Nõukoguliku Suure Isamaa sõja kangelasnarratiivi taustal on Kreml kultiveerinud nihilistlikku surmakultuuri, mille vilju näeme Vene-Ukraina sõjas. Harkivimaa põhjaosas asuv Svitlõtšne küla.
Nõukoguliku Suure Isamaa sõja kangelasnarratiivi taustal on Kreml kultiveerinud nihilistlikku surmakultuuri, mille vilju näeme Vene-Ukraina sõjas. Harkivimaa põhjaosas asuv Svitlõtšne küla. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Venemaa vastasseisus Läänega on suurt rolli mänginud avalikkuse psühholoogiline manipulatsioon. Semiootikaõppejõud ja kultuuriuurija Andreas Ventsel kirjutab sellest, mida tuleks teha, et Eesti käimasolevas psühholoogilises sõjas ellu jääks.

Venemaa eesmärk on Lääne avalikus ruumis toimuva debati mõjutamine, sotsiaalmeedias leiab niisugune tegevus aset tihti demokraatliku debati ajendil. Koroona kõrgajal Eestis ja mujal toimunud suurtes meelteavaldustes segunesid nii koroonapiirangute, sõnavabaduse kui ka valitsusvastasuse teemad. See segunemine ei ole alati juhuslik. Niisuguste protestide õõnestustegevuse koordineeritust on aga raske tuvastada, ohumärgiks on see, kui ühed ja samad nimed figureerivad mitmete massiürituste organiseerimise taga, millel omavahel pole erilist ühisosa. Siis võib õigustatult küsida nende motiivide kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles