ERAKONNAD KOOLIEKSAMIL ⟩ Vaata, kes sai õpetajatelt häma eest kahe, kes usutava plaani eest viie (11)

Postimees
Copy
Erakondade debatt "Kes päästab Eesti hariduse?" 27. jaanuaril 2023
Erakondade debatt "Kes päästab Eesti hariduse?" 27. jaanuaril 2023 Foto: Eesti Haridustöötajate Liit
  • Täna kell 16 kannab Postimees üle haridusdebatti «Kes päästab Eesti hariduse?»

Eesti õpetajad saatsid parteidele kaheksa rasket küsimust, et näha, kellel on pakkuda reaalseid lahendusi Eesti hariduskriisi ületamiseks.

Vastustest on näha nii süvenemist ja realistlikke plaane kui ka eluvõõrust ning ükskõiksust. Alljärgnevalt on toodud nii erakondade vastused kui õpetajate pandud hinded.

Ligi 7000 õpetajat ühendava Eesti Haridustöötajate Liidu (EHL) juhi Reemo Voltri sõnul oli erakondadelt vastuste nõudmise eesmärgiks murda läbi parteiprogrammide loosungitest ning kontrollida, kas ja kellel on hariduse vallas ka sisulisi mõtteid.

«Pilt oli päris ebaühtlane. Nii mõnigi erakond esines väga nõrgalt seal, kus oleks oodanud hoopis midagi muud. Jahmatavalt jäeti korduvalt lihtsalt küsimustele sisuliselt vastamata,» ütles Voltri.

«Kõige kehvem oli sooritus mõneti ootuspäraselt rahanumbrite ja katteallikate nimetamise puhul. Siin eristusid ka terad kõige paremini sõkaldest. Igal juhul saab iga huviline nüüd detailselt vaadata, kes on valmis otsuseid langetama ning kes eelistab kõrvale hiilida,» ütles Voltri.

Kaheksale küsimusele kirjalikult antud vastuseid hindas erinevatest Eesti piirkondadest pärit, erinevast soost ja erineva staažiga õpetajate komisjon. Hindeid anti viiepallisüsteemis ning võttes arvesse vastuse kooskõla küsimusega, valdkonna tundmist, konkreetsust, realistlikkust, ambitsioonikust ja otsustusjulgust.

Negatiivseks loeti üldsõnalisus, ebamäärasus ja loosunglikkus. Lisaks konkreetsetele vastustele hinnati eraldi veel erakonna vastuste omavahelist kooskõla ning rõhuasetuste elulisust. Üldkokkuvõttes moodustus pingerida:

Parimad tulemused saavutanud erakondade vahel toimub täna kell 16.00 Eesti hariduse valupunkte veel sügavamalt lahkav debatt «Kes päästab Eesti hariduse?», mida kantakse üle Postimehe veebis.

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles