Hando Sutter ⟩ Inseneride kriisi seeme külvatakse põhikoolis (9)

Hando Sutter
, Eesti Energia juhatuse esimees
Copy
Eesti Energia juht Hando Sutter. 
Eesti Energia juht Hando Sutter. Foto: Sander Ilvest/Postimees/Scanpix

Tahame olla tark ja haritud rahvas, kuid senine hariduse rahastamine lasteaiast kõrghariduseni seda soovi ei täida. Ja mis siis, kui me ei olegi päriselt nii tark ja haritud rahvas, küsib Eesti Energia tegevjuht ja Tööandjate keskliidu hariduse töörühma juht Hando Sutter. Vastus meile ilmselt ei meeldi.

Kui tahame säilitada praegust elukvaliteeti ja ma ei räägi veel paremini elamisest, siis tuleb tulevikus senisest oluliselt efektiivsemalt tööd teha. Demograafiliste trendide tõttu väheneb järgmistel kümnenditel tööealiste inimeste arv ja kasvab nende hulk, keda töötaja tasutud maksudest üleval peetakse. Kui tahame nautida samasuguseid hüvesid ja sotsiaalabi kui senised põlvkonnad, peame hakkama rohkem lisaväärtust iga tööealise inimese kohta tootma. Tarkuse ja hariduseta siin kuidagi hakkama ei saa.

Suur osa Eestis loodud väärtusest – ka maksutulust riigieelarves – sünnib inseneride töö tulemusel. Samal ajal vaatavad tööandjad kasvava murega inseneride puuduse süvenemist. Kutsekoja OSKA andmetel jääb järgmise kümnendi jooksul puudu 2/3 vaja minevatest tehniliste erialade töötajatest nii tööstuses kui ka energeetikas, rohetehnoloogiates, uute materjalide väljaarendamises ja mujal valdkondades.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles