Mihkel Kunnus Energia ammutamisel on inimkonna edusammud masendavalt aeglased (8)

Mihkel Kunnus
, Fookuse Inimese ja looduse toimetaja
Copy
Mihkel Kunnus
Mihkel Kunnus Foto: Margus Ansu

Terava sulega kolumnist Tarmo Pikner vaatas kasvava ärritusega, kuidas teedel-tänavatel abitult lumega võideldakse, ning kirjutas: «Saan aru, et veest vesiniku tegemine on keerukas, aga lumest vee tegemine – see peaks ju olema imelihtne. Miks ei võiks ühe lumesaha küljes olla suur veepaak, kokku lükatav lumi sulatatakse kohe veeks ja see suunatakse paaki. Vee saaks lasta aga liuväljadele ja kõik oleksid rahul.» (PM 2.1.2023)

Minus hakkas kohe sügelema üks marginaliseeritud vähemus – füüsikaõpetaja. Jaa, see ongi imelihtne! Kusjuures ka veest vesiniku tegemine on tegelikult imelihtne. Seda saab isegi kodus teha, on vaja ainult alalisvooluallikat, näiteks akulaadijat. Pistad aga klemmid soolvette ja miinusklemmilt hakkab kihinal vesinikku eralduma. (Ei, ärge jumala eest kodus proovige, plussklemmilt tuleb samal ajal tappev kloor!)

Miks neid tehnoloogiaid ei kasutata, kuigi need on ammu olemas? Sest need võtavad talumatult palju energiat. Punkt. Kümne kilo lume sulatamiseks läheb umbes 3,5 MJ energiat, mida madalam algtemperatuur, seda rohkem. Ja lume puhul räägime ikka tonnidest, sadadest tonnidest, eks.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles