Tarmo Pikner Idufirmad ei suuda leiutada isegi lumeroobitsaid (2)

Tarmo Pikner
, kolumnist
Copy
Kolumnist Tarmo Pikner.
Kolumnist Tarmo Pikner. Foto: Erik Prozes

Istun mina küünlavalgel – noh, elekter on juba nädalapäevad ära – ja püüan kooliajast meenutada, millal see elekter küll leiutati. Oli see üle-eelmisel sajandil või veelgi varem? Naine pimedast nurgast seletab: ära virise, nagunii ei jõua me seda kallist elektrit maksta, pimeduse eest arvet ju ei tule. Mina selles viimases päris kindel ei ole. Küllap EE.ee oma raha kätte saab ja veel kahekordselt, sest kadunud elekter on vaja üles otsida ja see nõuab ettenägemata kulutusi. Kahju, et Nikola Tesla enne ära suri, kui ta oma ilma juhtmeta elektrilevi agregaadi tööle sai, kirjutab kolumnist Tarmo Pikner. 

Ja kui siis ühel päeval EE.ee lõpetas Tesla sada aastat tagasi tehtud katsed ning elekter saabus ikkagi mööda juhtmeid kohale, vaatan ma telekast, kuidas linnades lükatakse lund kõnniteedele ja teeservadesse lumemägedeks. Ning mõtlen: kus küll on meie Lotte-küla leiutajad ja idufirmad? Saan aru, et veest vesiniku tegemine on keerukas, aga lumest vee tegemine – see peaks ju olema imelihtne. Miks ei võiks ühe lumesaha küljes olla suur veepaak, kokku lükatav lumi sulatatakse kohe veeks ja see suunatakse paaki. Vee saaks lasta aga liuväljadele ja kõik oleksid rahul.

Selle asemel aretatakse mingeid isesõitvaid autosid. Küsin: kellel küll neid vaja? Esimene, mis iseliikureid nähes mõttesse tuleb: huvitav, palju neid pommiautosid ISISe terroristid juba tellinud on? Ja sama lugu iseliikuvate pitsakarpidega, millele on plastist kosu ümber ehitatud. Milleks peavad need meie lumehunnikutes ukerdama? Saaksin aru, kui need Kuul või Marsil kulda ja liitiumi kaevandaksid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles