Tarmo Soomere ⟩ Valguskiir pimeduses võib tulla matemaatikast (1)

Tarmo Soomere
, Eesti Teaduste Akadeemia president
Copy
Pildil Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.
Pildil Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere. Foto: Madis Veltman

Jõuluaeg seostub paljudele mõttega valguse sünnist ja peatsest võidukäigust. Meie laiuskraadidel on see ju mõistlik prognoos. Juba mõne kuu pärast on valget aega rohkem kui pool päevast. Asjad on maailmas aga ebasümmeetrilised. Maa on selles mõttes kui oaas pimeduse meres. Pimedus lihtsalt on. On peaaegu alati olnud ja on enam-vähem kõikjal, kus meid ei ole. Pigem on see praeguse universumi valitsev seisund. Valgust tuleb aga tekitada, kirjutab Eesti Teaduste Akadeemia president ja akadeemik Tarmo Soomere. 

On loomulik, et valmistame valgusallikaid. Küünlast laserini. Järjest jõulisemaid. Juba nii jõulisi, mis suudavad käima panna termotuumareaktsiooni (vt PM 15.12.2022). Kuigi seni vaid minimastaabis. Igatahes on see kui helk praeguse kõrgete energiahindade ja võimalike elektrikatkestuste tunneli otsas. Üsna kindlasti mitte lähenev rong.

Aga kas keegi oskab panna põlema sellise küünla, mis levitab pimedust? Laserispetsialistide jaoks ei ole see midagi müstilist. Kui oskame tekitada perfektselt korrastatud valgust, on teoreetiliselt võimalik tekitada ka sellist valguslainet, mis esimesega liitudes annab kokku pimeduse. Tõsi küll, sellise pimeduse, kust leegib läbi kaks korda rohkem energiat, kui on esimeses kiires.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles