Märt Läänemets Tuldsülgava Hiina draakoni kõhualune on haavatav (3)

Märt Läänemets
, Sisekaitseakadeemia teadur
Copy
23. november 2022, Pekingis seisab näomaski kandev naine draakonit kujutava seinamaali juures. HKP lubas novembri alguses vähendada Covidi nullstrateegiaga kaasnevaid häireid. Siis tuli haiguspuhangute uus laine ja jälle asuti rahvarohkeid piirkondi, kauplusi ja kontoreid sulgema; tehastele anti korraldus isoleerida oma tööjõud väliskontaktidest. (AP Photo/Andy Wong)  XAW116
23. november 2022, Pekingis seisab näomaski kandev naine draakonit kujutava seinamaali juures. HKP lubas novembri alguses vähendada Covidi nullstrateegiaga kaasnevaid häireid. Siis tuli haiguspuhangute uus laine ja jälle asuti rahvarohkeid piirkondi, kauplusi ja kontoreid sulgema; tehastele anti korraldus isoleerida oma tööjõud väliskontaktidest. (AP Photo/Andy Wong) XAW116 Foto: Andy Wong/AP

Hiina ajaloost leiab hulga meeldejäävalt piltlike nimedega revolutsioone ja ülestõuse, nagu Punakulmude ülestõus, Roheliste Metsade ülestõus, Kollaste Turbanite ülestõus, Valge Lootose ülestõus, Suure Rahu Taevariik, Bokserite ülestõus jt. Selle aasta novembri lõpp tõi sellesse ritta täiendust Valgete Paberilehtede revolutsiooni (bai zhi geming) näol, mida Postimehe kolumnist Iverson Ng nimetas Hiina Kommunistliku Partei seni suurimaks väljakutseks, kirjutab sinoloog ja Sisekaitseakadeemia teadur Märt Läänemets. 

See nimetus hakkas ringlema, sest paljudes kohtades hoidsid tänavatele tulnud meeleavaldajad käes üles tõstetud valgeid A4 paberilehti, nendega ka nägu varjates. Ei tundu esmapilgul just kuigi sõjakas ega võimas. Sümbolina on selline valge leht aga tihedalt ja mitmekihiliselt laetud, andes rohkem ja paremini edasi seekordse revolutsiooni eesmärki ja olemust kui ükski sõnadesse pandud loosung.

Valge on Hiina kultuuris leina värv ja valgete paberilehtedega väljendasid meeleavaldajad kõigepealt oma leina ja solidaarsust Ürümqi korrusmaja tulekahjus hukkunutega, kes olid sinna koroonakarantiini suletud ega pääsenud majast välja, kui tuli lahti läks. Ja need polnud sugugi esimesed Hiinas ligi kolm aastat kestnud drakooniliste karantiinimeetmete tõttu hukkunud. Teiseks saab valge paberilehega varjata oma nägu, et näotuvastustehnika sind ära ei tunneks. Kolmas ja peamine sõnum oli aga loomulikult see, et Hiina seaduste järgi võib ükskõik, mida sa ütled või kirjutad, pöörduda sinu vastu ja anda põhjust karistamiseks, kui sealt annab välja lugeda midagi valitsusvastast. Ja millest ei annaks. Valgete paberilehtede meri väljendas seda, et öelda on palju, aga öelda ei saa. Visuaalne «kõuehäälne vaikus», kui kasutada ühe Hiinas hästi tuntud budistliku suutra väljendit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles