Andres Kaarmann ⟩ Palgatõus ei lahenda õpetajate probleeme (3)

Andres Kaarmann
, Parempoolsete juhatuse liige
Copy
Andres Kaarmann
Andres Kaarmann Foto: Kermo Benrot / Postimees

Rumal pole see, kellel raha vähe. Rumal on see, kes oma raha rumalalt kulutab. Parempoolsete arvates ei lahenda õpetajate hüppeline palgatõus vajakajäämisi Eesti haridussüsteemis, vaid jätab tegelikud probleemid õhku ning tekitab juurde uusi. Rahakülvi asemel tuleb süsteem tervikuna üle vaadata ning praegused tõrked lahendada.

Eesti hariduse üheks tüvitõdemuseks on see, et härra Maurus on alati kodus, kui rahaga tullakse. Härra Maurusel on põhjust jälle kodus olla, sest järgmisel aastal kasvavad Eesti üldhariduskoolide õpetajate tööjõukulud erakordselt 106 miljoni euro võrra. Tõsi, õpetajate esindajate hinnangul pole ka see piisav, et täiendavalt nõutakse veel 26 miljonit eurot.

Aga oleme ausad, Eestil pole juba praegu arenenud riikidega võrreldes midagi häbeneda. Isegi vastupidi, meie avaliku sektori hariduskulud on eeskujulikud, et mitte öelda silmapaistvad. Eesti panustab haridusse koguni 6,6 protsenti sisemajanduse kogutoodangust ning see arv jääb enamikule arenenud riikidest kättesaamatuks. Tõsi, arvud näitavad kõrghariduse ja teaduse alarahastatust, kuid üldhariduses liikuvad summad on muljet avaldavad. Ükskõik kui palju me ka haridusse raha juurde ei pane – ikka on vähe.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles