Urve Läänemets ⟩ Head õpetajad on alles, aga liiga vähe ja õpetajakoolitus kiratseb

Urve Läänemets
, haridusteadlane
Copy
Urve Läänemets FOTO: Eesti Rooma Klubi
Urve Läänemets FOTO: Eesti Rooma Klubi Foto: Eesti Rooma Klubi

Tänavu sai õpetaja elutööpreemia auväärne kabeõpetaja Heinar Jahu. Tema arvates on kabe lihtsate reeglitega keeruline mäng, mis on teadus, sport, mäng ja meelelahutus korraga, kirjutab kasvatusteadlane Urve Läänemets.

See õpetab mõtlema, eesmärke seadma ja käike ette nägema, arendab tahtejõudu ja töökust, rahulikkust ning keskendumisvõimet. Kabemängu reeglid saavad tema sõnul selgeks viie minutiga, aga mängima õppimine võtab aastaid. Küllap on koolis samamoodi: kõik tuleb targa harjutamise ja arusaamisega, kuidas on õige. Tänavune elutööpreemia läks inimesele, kes on õpetanud ja nii paljusid positiivselt mõjutanud. Selle kõrval on aga meeles presidendi roosiaia vastuvõtul esinenud noor ja edukas härra, kes hoiatas viie aasta pärast maad võtva vaimupimeduse eest, kui õpetajate puudus jätkub.

Teame sedagi, et pika koolipraktikaga õpetajad on kutsekindlad ja oma töös edukad. Häid õpetajaid tunnustavad nii õpilased kui ka lapsevanemad iga päev ja aastate tagantki. Ega siis asjata küsita: kelle juures sa õppisid? Hea õpetaja, kes on oma töösüsteemi paika saanud, püsib enamasti ühes koolis, ja need, kellel tööga toimetulek keeruline, rändavad ühest kohast teise, omandatud diplomile ja näilisele uuendusmeelsusele vaatamata. Teadmine õpetajast ja tema tööstiilist jõuab klassi ammu enne, kui ta ise koolimajja astub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles