Mari Tammar Mis oleks, kui reastaksime koole mitte eksamitulemuste, vaid õnnetaseme järgi? (6)

Mari Tammar
, Lastemuuseum Miiamilla külastusjuht
Copy
Mari Tammar.
Mari Tammar. Foto: Erakogu

Koolis ja edasises elus aitaks edasi see, kui mõtleksime rohkem sellest, kuidas lapsed oleksid õnnelikud, kirjutab lastemuuseumi Miiamilla külastusjuht Mari Tammar. 

Lugesin septembrikuu Annest ja Stiilist intervjuud Tallinna kunstigümnaasiumi direktori Mari-Liis Sultsiga, kelle jutust jäi mind kummitama paradoks, et Eesti õpilaste tulemused PISA edetabelites on küll kõrged, ent sama kõrged on ka Eesti õpilaste enesetappude numbrid. (Sultsi sõnul kõrgeimad Euroopas.) Koolijuht räägib, kuidas koroona, sõda, hinnatõus on muutnud laste kodud ebastabiilsemaks ning see väljendub ka õpilaste vaimses tervises. Ta räägib kooli WCs end vigastavatest lastest. (Enesevigastamine on endale teadlikult füüsilise valu tekitamine, et leevendada oma psüühilist ja emotsionaalset valu. Sellisel moel püütakse oma negatiivsete tunnetega toime tulla.)

See kõik paneb ohkama. Võib-olla olen naiivne, et sellisel moel küsin, aga kas me ei võiks need PISA testid mõneks ajaks prügikasti visata ja teadlikult keskenduda hoopis õpilaste vaimse tervise taastamisele.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles