Jaak Madison Kelle keha ja kelle otsus – väärarvamustest abordivaidluses (11)

Jaak Madison
, Euroopa Parlamendi liige (EKRE)
Copy
Loote õiguste kaitsjad kallistavad Washingtonis ülemkohtu hoone ees 24. juunil, kui kohus tühistas abordi tegemise konstitutsiooniliseks põhiõiguseks seadustanud otsuse, mis oli jõus alates 1973. aastast.
Loote õiguste kaitsjad kallistavad Washingtonis ülemkohtu hoone ees 24. juunil, kui kohus tühistas abordi tegemise konstitutsiooniliseks põhiõiguseks seadustanud otsuse, mis oli jõus alates 1973. aastast. Foto: Mandel Ngan

Ajakirjanik Kerttu Kirjanen on avaldanud arvamusloo «Minu keha, minu otsus. Või kas enam on?» kirgi kütval teemal, milleks on abordiõigus. Erinevaid seisukohti on alati põnev lugeda, samas faktide suhtes tuleks olla täpne, kirjutab Euroopa Parlamendi saadik Jaak Madison (EKRE).

Esiteks väidab loo autor, et «jaanipäeval kaotas USA ülemkohus õiguse aborti teha, mistõttu keelustatakse enam kui pooltes osariikides abordid.» Ei, USA ülemkohus ei kaotanud õigust teha aborti. USA ülemkohus leidis, et abordiõigus ei ole põhiseaduslik õigus USA konstitutsiooni järgi ning seetõttu on õigus seda küsimust reguleerida osariikide tasandil. Igal osariigil on oma demokraatlikult valitud seadusandlikud kogud ja neil on USA ülemkohtu otsuse järgi õigus reguleerida seda küsimust. Täpselt nagu on õigus igal riigil Euroopa Liidus reguleerida abordiküsimust – Maltal ja Poolas on see väga konservatiivne, samal ajal teistes riikides üpris liberaalne. 

USA ülemkohus ei kaotanud õigust teha aborti. USA ülemkohus leidis, et abordiõigus ei ole põhiseaduslik õigus USA konstitutsiooni järgi.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles