Kristina Kallas Haridusse investeerimine tagab pikaaegse heaolu kasvu (5)

Kristina Kallas
, erakonna Eesti 200 esimees
Copy
Eesti 200 juht Kristina Kallas.
Eesti 200 juht Kristina Kallas. Foto: Konstantin Sednev

Me peame täna investeerima sellesse varasse, mis on kõige tootlikum ja meile pikalt jõukust kasvatab, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas. 

Meie heaolu kasv möödunud 30 aasta jooksul on olnud muljet avaldav. Me oleme madalate sissetulekutega riigist kasvanud ühe põlvkonnaga keskmiste sissetulekutega riigiks. Meie majanduse kogutoodang, meie keskmine palk, meie eluaastad on kasvanud postkommunistlikest riikidest kõige kiiremini. Meie tervishoiu- ja haridussüsteem on maailma tipptasemel ja me oleme saavutanud selle kolm korda väiksema investeeringute mahuga kui meie põhjanaabrid. Me oleme riigina ja inimestena vaieldamatult teinud väga palju asju õigesti.

Kahjuks oleme siia seisma jäänud ja Soome tasemel rikkuseni on veel pikk maa minna. Kuid meil ei ole plaani, kuidas sinna jõuda. Kõik seni edu toonud tegevused – välisinvesteeringute soodustamine, kõrge kvaliteediga taristu ehitamine, lihtne maksusüsteem, ettevõtete tulu mitte maksustamine, meie inimeste kohati üle võimete piiride pingutamine – hoiavad meid saavutatud tasemel. Kuid heaolu ja rikkuse vahe Soomega enam ei kahane. Soome heaolu kasvab sama tempoga kui meil ning me oleme minetanud kõik oma kasvu konkurentsieelised. Me oleme lahti saanud edumeelse riigi mainest, meil on aina bürokraatlikumaks ja paindumatumaks muutuv riigi juhtimine, me ei tee enam suuri asju ega juhi vajalikke muutusi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles