Martin Ehala ⟩ Kas Postimehe artikkel tõesti moonutab tegelikkust? (14)

Martin Ehala
, arvamustoimetuse juht
Copy
Postimehe arvamustoimetuse juht Martin Ehala.
Postimehe arvamustoimetuse juht Martin Ehala. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Laupäevases Postimees Nädalas ilmunud Andrus Karnau artiklile «Miljonid kuluvad, aga naised sünnitavad ikka, kui pähe tuleb» tuli Lauri Vahtrelt üsna teravas toonis vastulause «Postimehe artikkel moonutab tegelikkust». Tegu on tõsise etteheitaga, mistõttu tuleks selle põhjendatust analüüsida.

Karnau artikli peakiri «Miljonid kuluvad, aga naised sünnitavad ikka, kui pähe tuleb» esitab väite justnagu poleks lastetoetustel sündimusele positiivset mõju. Artikli alguses kirjeldatakse väga erakordset paljulapselist üksikema, kelle üksikemadus ei ole paratamatus vaid teadlik valik. Seejärel saavad sõna neli ema, kes ütlevad, et raha neid küll rohkem lapsi saama ei pane, ja kaks neist nimetavad seda kriitiliselt «laste ostmiseks».

Seejärel tõdeb artikli autor: «Et raha paneb naisi ajutiselt rohkem sünnitama, on siiski fakt» ja kirjeldab mõne lausega Eesti peretoetuste positiivset mõju sündimusele, sedastades, et nende mõju kahaneb mõne aastaga. Lõik lõpeb siiski pealkirjas kasutatud üldistusega «Miljonid ja miljonid eurod on toetusteks makstud, aga naised sünnitavad ikka nii, nagu nad parasjagu ise tahavad.»

Kommentaarid (14)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles