RAHVASTIK Lea Danilson-Järg: ukrainlased ei vaja karuteenet (3)

Lea Danilson-Järg
, Fookuse rahvastikupoliitika toimetaja
Copy
Postimehe ajakirjanik Lea Danilson-Järg.
Postimehe ajakirjanik Lea Danilson-Järg. Foto: Eero Vabamägi

Politsei- ja piirivalveameti andmetel on 27. veebruarist 5. märtsini Eestisse saabunud 5167 Ukraina kodanikku ja nende pereliiget, kellest 799 olid läbisõidul. Eestisse on seega jäänud eeldatavalt 4368 ukrainlast, osa on siin ka varem elanud. Saabujate hulgas oli vähemalt 1278 last.

Pagulasena on majutuse saanud seni vaid umbes 800 inimest, sest paljud leiavad Eestis peavarju oma tuttavate või eraviisiliste abistajate toel. Selline asjade käik on ootuspärane, kuna Eestis elab küllaltki suur ukraina kogukond. Kümme aastat tagasi ehk 2011. aasta rahvaloenduse andmetel elas Eestis 22 573 ukrainlast. Eelmise aasta alguseks oli see arv statistikaameti hinnangul kasvanud 27 254 inimeseni.

Arvestades olukorda, võib põgenike arv iga päevaga suuremaks kasvada. Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo sõnul on valitsuses arutatud, et Eesti oleks valmis vastu võtma 10 000 inimest. Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart on aga öelnud, et kriisistsenaariumite järgi suudetaks pealinnas vastu võtta koguni 18 000 põgenikku, mis tähendaks majutamist ka spordihoonetes või koolides.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles