Rando Maisvee: kellele pükse jalga aidata?

, vandeadvokaat
Copy
Rando Maisvee.
Rando Maisvee. Foto: Erakogu

Märkimisväärne osa Eesti tööandjatest on väikesed, kelle võimalustest töötajate palgaks riigilt abi saada kirjutab advokaadibüroo MOSS Legal vandeadvokaat Rando Maisvee.

Tapjabakterite tõrjumise pikaajalise kogemusega ettevõtja Ruth Oltjeri tabaval võrdlusel ei anta eriolukorras nagu sõjasituatsioonis hinnanguid, need järgnevad hiljem ja peame lootma, et meil on parimad kindralid (EPL 27.03.2020). Võrdluse autor pidas silmas terviseametit, kuid rinde hoidmisega tegelevad vahetult ka tööinspektsioon, töötukassa jt ametkonnad. Kui rinne püsib, pole põhjust kartuseks nagu Lõuna-Itaalias, et riik laguneks.

Majanduse päästmiseks valitud meetmed erinevad mitmemõtteliste akronüümidega tähistatud 2008-2009 finantskriisist selle poolest, et nüüd üritavad riigid tagada ettevõtete jätkusuutlikkust ja vältida pankrotilainet. Raha suunatakse  otse inimestele, mitte ei osteta panku välja. Sarnaselt on Eestis võetud tööhõiveprogrammi eesmärgiks töökohtade säilitamine, ennetamaks koondamisi. Riik on lubanud hüvitada alandatud palka kuni 1000 euro ulatuses ühe töötaja kohta kahel kuul märtsist maini. Allakirjutanu hinnangul on selle eesmärgiga aga vastuolus mõningad tööinspektsiooni juhised, mis vaid esmapilgul kaitsevad töötaja õigusi ja huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles