Sulev Valner: õpetajate streik võiks ära jääda

Sulev Valner
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Valner
Sulev Valner Foto: SCANPIX

Üldiselt ei meeldi mulle üldrahvalik üksmeelne nutulaul, et peaaegu kõik eestlased peale riigikogu liikmete ja Sandor Liive saavad teenimatult vähe palka. Sarnaneb kahtlaselt selle mõtteviisiga, mida me ise teatud üleolekuga viimasel ajal kreeklastele ette heidame.

Kui ikka asju rahulikult vaadata, siis ka Eesti keskmise palgaga keegi naljalt nälga ei sure. Naabrist paremini tahavad kõik elada ja üle keskmise teenida, see on inimlikult nii arusaadav pürgimus.

Aga kui lausa iga töötegija väidab, et vähemalt keskmise või suurema palga teenimine on tema võõrandamatu inimõigus, siis tekib mingi loogikaviga. Ilmselt on siin koht peeglisse vaadata, et kuidas küll üldine pilt vähegi inimlikust elustandardist nii nihkesse on läinud. Väga tõenäoliselt vaatame juba mõnekümne aasta pärast praegusele tagasi kui külluseajastule.

Olles osa inimkonna kõige rikkamast miljardist, oleks rumal välistada, et tulevik võib kujuneda mõnevõrra kitsamaks. Inimesi sünnib maakerale aina juurde, eluks vajalikke ressursse eriti mitte. Siiski olen valmis tegema ühe erandi jutus väikeste palkade üle – õpetajatele. Mitte seepärast, et õpetaja ei ela praeguse palgaga ära.

Asi pole palgas kui vaid äraelamise vahendis, asi on väärtustamises. Maa sool vajab tõelist väärtustamist. Lapsevanemana on vähe asju, mis oleks tähtsamad kui see, kes on minu lapse õpetaja. Kes on need inimesed, kes minu lapsega koolis iga päev tegelevad, kes teda vormivad. Olles ka ise koolis mõne tunni andnud, tean, et see on päris raske töö.

Eriline töö, mille puhul ainult korralikust palgast ilmselt ei piisagi, kui õpetajaroll inimesele muus osas piisavalt ei sobi. Seda enam tasub püüda, et kooli jääksid selle töö jaoks parimad. Praegu see ilmselt päris nii ei ole, kui uskuda erinevate inimeste juttu, kes süsteemi sees olijatena on viimastel kuudel avalikult sõna võtnud.

Noored, kui üldse tulevad kooli, lahkuvad aasta, kahe või kolme pärast, tõdeb ka tänases lehes üks koolijuht. See on valus tõdemus. Miks ma siis panin loo pealkirjaks, et õpetajate streik võiks ära jääda? Kas neil ei oleks praegu põhjust palgatõusu nimel streikida? On kindlasti. Kas nad ei saa streikimisega hakkama?

Tundub, et võivad saada küll, ja mida kauem panevad poliitikud edasi tuima, seda tõenäolisem, et õpetajate streik tuleb täitsa korralik. Tõeline streigivõimekus on nagu tuumarelv. Ei tahaks uskuda, et eesti õpetajatel on põhjust seda lõpuni välja arendada. Enne tuleb vast otsustajatel pähe, et targem on teha omalt poolt väärikas pakkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles