Vene riik ja selle suuvoodrid Eestis armastavad süüdistada eestlasi ajaloo ümberkirjutamises. Samal ajal käib Putini Venemaal tšekistide ja Stalini puhtakspesemise kampaania. Selle ehe näide on Sandarmoh Karjalas, kus kommunistliku terrori ohvrid tembeldati soomlaste tapetud punaarmeelasteks. Arvamustoimetaja Taavi Minnik rääkis punasest terrorist ja katsest selle jälgi hävitada kommunistide kuritegusid uuriva ja nende ohvrite mälestust jäädvustava ühingu Memoriaal asejuhi Nikita Petroviga.

Soome arhiivid on olnud uurijatele kättesaadavad ning seepärast on teada, kui palju nõukogude sõjavange suri soomlaste vangistuses ja kuhu nad on maetud. Vene võimude eesmärk on segada vett ning juhtida tähelepanu kõrvale nõukogude režiimi kohutavatelt kuritegudelt.

-Paar aastat tagasi rääkisin Memoriaali juhi Arseni Roginskiga Kolpaševo järsakust (vt Taavi Minnik «Arseni Roginski: Venemaal tuleb kuritegusid tunnistada», PM 14.6.2016). Ta ütles, et selliseid salajasi terroriohvrite matmispaiku nagu Kolpaševo on Venemaal sadu. Kuidas sellised paigad on üldse üles leitud?

Kommentaarid (9)
Copy