Kristjan Tamla: kui Eestist saab Ameerika (7)

Kristjan Tamla
, Swedbank Investeerimisfondid, juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Tamla
Kristjan Tamla Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Viimaste kuude ja nädalate jooksul on jõuliselt esitatud kriitilisi argumente kogumispensioni (lihtsustatult pensioni teise samba) kohta. Kristjan Järvani esitatud võrdlusmomendid ja arvutustulemused tunduvad esmapilgul intrigeerivad (PM AK, 15.09). Lisaks leidub artiklis majandusteoreetilisi termineid, mille sidumine pensioni teise sambaga tekitab esmalugemisel suurt kõhedust.

Pensioni teise samba tootluse võrdlemine majandus- või palgafondi kasvuga on uuesti leitud vana asi. Näiteks on eelmise aastatuhande lõpus sel teemal avaldanud arvukalt artikleid Duke’i Ülikooli professor Richard Hemming ning võrdlusmoment on isegi ära toodud ühes enam kui 15 aastat tagasi Tallinna Tehnikaülikoolis kaitstud magistritöös.

Järvani artiklis jäi kõlama kaks väidet: Eesti pensionifondide tootlus on ajaloos moodustanud majanduskasvust keskmiselt 40 protsenti ja ettevaates jääb see suhe püsima ning Eesti pensionifondide aastaseks tootluseks kujuneb 1,41 protsenti.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles