Kristjan Järvan teisest pensionisambast: kui kaua me püramiidskeemis raha põletamist kannatame? (39)

Kristjan Järvan
, ettevõtja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
mediaanpension 2060
mediaanpension 2060 Foto: P M

Teine pensionisammas vähendab pensioni nii täna kui ka tulevikus. Praeguse pensionisüsteemiga jätkamine ega isegi selle reformimine ei muuda teist sammast ratsionaalseks raha paigutamise viisiks, kirjutab ettevõtja Kristjan Järvan.

Pensioni teise samba loomisel lubati meile häälekalt suuremat pensioni, kui see aeg kätte jõuab. On aeg see lubadus üle kontrollida.

Alustame algtõdedest. Pensionisüsteemi eesmärk on maksta pensioni – kõrgeimat võimalikku. Süsteemi tõhususe mõõtmiseks tuleb vaadelda maksukoormust ja pensionisüsteemi tulu. Mida rohkem raha meil pensioniks jagada on, seda tõhusam on pensionisüsteem.

Praegu koosneb meie pensionisüsteem kolmest sambast. Esimesse sambasse korjatakse töötajatelt maksuraha ning makstakse see pensionäridele välja pensionina.

Teine sammas on kohustuslik alates 1983. aastast sündinutele, kelle palgast läheb pensionifondi kokku kuus protsenti. Sellest kaks protsenti võetakse maha inimese palgast, neli lisab riik palgalt makstud sotsiaalmaksust. Väide, et riik inimese pensionikatlasse midagi lisab, on aga ekslik. Ilmselt üllatab paljusid, et teise sambasse lisatud neli protsenti arvatakse maha inimese isiklikust esimese samba pensionist.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles