Margit Sutrop: vajame eestikeelset ja eestimeelset kooli (9)

Margit Sutrop
, Tartu Ülikooli praktilise filosoofia professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Sutrop
Margit Sutrop Foto: Margus Ansu

Küsimus pole ainult erinevas õppekeeles, vaid ka erinevas meelsuses, mida haridusasutus kannab ja kujundab. Eesti Vabariigis peaksid kõik koolid ja lasteaiad olema eestimeelsed, kirjutab Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Margit Sutrop.

Eesti ja vene emakeelega laste õppimine eri koolides ja lasteaedades taastoodab paralleelmaailmu, on risk Eesti riigi julgeolekule ja halvendab vene emakeelega laste võimalusi saada paremat haridust, lõimuda ning olla edukad Eesti tööturul. Seetõttu on väga hea, et on alanud tõsine arutelu ühtse eesti kooli loomise üle.

Senistest aruteludest ei tule välja, et küsimus pole ainult erinevas õppekeeles, vaid ka erinevas meelsuses, mida haridusasutus kannab ja kujundab. Eesti Vabariigis peaksid kõik koolid ja lasteaiad olema eestimeelsed. Mida eestimeelsus tähendab? Eesti keele seletav sõnaraamat ütleb, et eestimeelne tähendab eesti rahvuslikke huvisid silmas pidav, eestlaste püüdlusi pooldav ja toetav.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles