Ülekanne Arvamusfestivalilt: Kristjan Port: poiste rolli määrib see, mida tüdrukud neist tahavad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arvamusfestivali Eesti Meedia alal võeti Kuku Raadio «Õigus ja õiglus» avalikul salvestusel vaatluse alla meie kaasaja meeste õigused ja kohustused. Arutlesid TLÜ spordibioloog Kristjan Port, näitleja Peeter Oja ning saatejuht ja õiguskantsler Ülle Madise. 

Madise küsis, kas poiste elus on midagi muutunud? Port vastas, et nad on muutunud ettevaatlikumaks. Neil ei laste enam riskida. Seda, mida mehemudel neilt nii-öeda eeldab, ei julge paljud enam täita.

Madise sõnul väidetakse, et noore mehe roll on väga paljudes kohtades teisenenud. Näiteks Silicon Valleys elav ja töötav mees ei tunne huvi autode ja naiste vastu, ei suitseta, huvitab ainult iseendast, keha on kaetud sensoritega, peab dieeti hoolikamalt kui mõni beibe. Selle valguses ütlevad nii mõnedeki, et on hea, kui pole tunge, olgu see seksuaalne või söömist puudutav. Inimesed muutuvad masina- või jumalataoliseks. 

Port rääkis, et poiste rolli määrib see, mida tüdrukud neist tahavad. Kui tüdrukud nõuavad neilt hästilõhnamist ja siledat nahka, siis poisid seda annavadki. Aga see läheb teatud piirini. Ajaloos on ennegi olnud hetki, kus kultuuri ja bioloogilise vajaduse vahel käärid suurenevad, ent lõpuks on alati bioloogia võitnud. 

Oja märkis, et naised ootavad teinekord eeliskohtlemist. Asi seisneb aga selles, et mehed peavad seda õiget hetke ise ette aimama. Oja hinnangul kaob sellega aga inimlik element ära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles