Ülekanne Arvamusfestivalilt: Hõbemägi: hääletada loodusseaduste ja organismi toimimise üle on napakas (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arvamusfestivali teisel päeval läks Eesti Meedia alal omas mahlas otse-eetrisse Kuku Raadio legendaarne arvamusaade, rahva seas tuntud ka kui «Vihkamise tund». Üles astusid ajakirjanik Priit Hõbemägi, õiguskantsleri kantselei kommunikatsiooni juht Janek Luts ja riigikogu esimees Eiki Nestor (SDE).

Esimene teema, mida saatejuht ja külalised puudutasid oli selle nädala alguses toimunud õnneliku lõpuga raketiõnnetust Lõuna-Eestis. Eiki Nestor ei tahtnud sel teemal pikalt arutleda, sest peab seda arutama «teises kohas ja teises ruumis», aga ütles nii palju, et eriliste puhkude puhul võib teavitamise kiirus, mis sel korral oli aeglane, mängida suurt rolli ning aitab vältida võimalikke inimohvreid ja kahjusid.

Janek Luts kommenteeris, et Balti õhuturbemissioon on kestnud 2004. aastast ning NATO liitlaste hävitajad tiirutavad meie õhuruumis regulaarselt ja seetõttu on olnud väikeseid apsakid küll. Kõnealust juhtumit ohutuks pidada aga ei saa.

Priit Hõbemägi ütles, et kuna Hispaania kuulub koos Belgia ja Luksemburgiga nende riikide sekka, kes ei täida innukalt NATO nõuet panustada kaks protsenti riigi sisemajanduse kogutoodangust kaitse-eelarvele, siis ei maksa imestada, miks nende sõjatehnikaga selliseid õnnetusi juhtub.

Saates tuli juttu ka Eesti valitsuse otsusest toetada kella keeramise lõpetamine.  Hõbemägi rääkis, et argumendid selles arutelus ei ole ammu enam seotud majanduslikke põhjustega, vaid need on emotsionaalsed. 

Ta ütles, et inimese enda sisemus elab loodusrütmi järgi. Seda kinnitab ka üks teadusuuring, mille eest saadi Nobeli preemia. Selle kohaselt sünteesib organism iga 24 tunni tagant üht kindlat valku. Seepärast tundub tema meelst napakana hääletada loodusseaduste ja organismi toimimise üle.

Viimasena võeti luubi alla erakondade katsetused erinevate valimislubadustega rahva peal. Hõbemägi ütles naljatdes, et Eestit ootab varsti ees kuldne ajastu. NATO hävitajad valvad meie õhuruumi, aktsiisid langevad ja õlu muutub taas odavaks.

Lutsu sõnul käib praegu testperiood. Ja mis on huvitav: kohati murtakse lahtistest ustest sisse. EKRE taahab piirata metsaraiet, aga seda tehakse juba. Sotsid lubavad valimistel pensionäridele hooldekodukohti, aga unustatakse ära, et praeguses seadusandluse järgi peavad eakad, kui neil pole raha hooldekodu jaoks, KOV-ilt abi saama. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles