Raimond Kaljulaid: Roheliste erakonna kandidaadid võiksid sügisel kandideerida mõne suurema Eesti erakonna nimekirjas (5)

Raimond Kaljulaid
, Põhja-Tallinna linnaosa vanem, Keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimond Kaljulaid.
Raimond Kaljulaid. Foto: Mihkel Maripuu

Põhja-Tallinna vanema Raimond Kaljulaidi (KE) arvates võiksid Eestimaa Rohelised kaaluda strateegilist koostööd mõne suurema erakonnaga. 

Head Roheliste erakonna üldkogust osavõtjad, keskkonnaaktivistid, loomade õiguste kaitsjad ja kõik teised, kellele Eestimaa loodus on oluline!

Sel laupäeval toimub Eestimaa Roheliste üldkogu ja mul on hea meel näha, et olete leidnud taas uue jõu ja energia ning vaatate eelseisvatele riigikogu valimistele vastu optimistlikult ja võitlusvõimelisena.

Kuid tänaseks enam kui 15 aastat poliitiliste kampaaniate korraldamise kogemust Eestis ütleb mulle, et Eestimaa Roheliste poolt endale seatud eesmärk – ületada järgmistel riigikogu valimistel valimiskünnis – ei pruugi olla saavutatav.

Sellises olukorras on väga oluline, et Eestimaa Rohelised kaaluksid kõiki võimalusi, kuidas oma põhimõtteid järgmise nelja aasta jooksul kaitsta. Nii oma nimekirjaga valimistele minemist kui ka strateegilist koostööd mõne suurema erakonnaga.

Riigikogu. 
Riigikogu. Foto: Tairo Lutter

Valimiskünnise ületamine on teoreetiliselt võimalik – seda tõestab ka politoloog Martin Mölderi uurimus, mis näitab, et neid, kes võiksid valida rohelisi, on Eestis väga palju – koguni viiendik valijaist. Kuid see, mis on teoreetiliselt võimalik, võib olla praktikas väga keeruline saavutada.

Esiteks on Riigikogu valimisteni jäänud väga vähe aega, kõigest 330 päeva. Roheliste erakonna reaalne toetus jääb siiani kõigis avaliku arvamuse küsitlustes alla valimiskünnise.

Kolmandaks, eemalseisjana tundub mulle, et teie enda kogukond ei ole nii ühtne kui ta peaks olema.

Teiseks, möödunud korral tuli kaks uut erakonda Riigikokku – EKRE ja Vabaerakond – saades mõlemad üle 45 tuhande hääle valijatelt, kes erinevatel põhjustel hääletasid nö peavooluerakondade vastu.

EKRE ei ole kuhugi kadunud, vaid kasvanud ja ka Vabaerakond ei kavatse veel alla anda.

Kolmandaks, eemalseisjana tundub mulle, et teie enda kogukond ei ole nii ühtne kui ta peaks olema. Praeguseks hetkeks peaksid rohelisi toetama kõik, kellele on esmatähtsad keskkonnaküsimused. Nii aktivistid kui akadeemilised ringkonnad. Ja see peaks olema kõigile nähtavalt ja arusaadavalt nii.

Neljandaks, arvestage ka sellega, et teie vastas on kuus parlamendierakonda, mis saavad riigieelarvelist toetust oma kampaaniate läbiviimiseks. Neil on miljoneid eurosid ning sadu riigi ning omavalitsuste palgal olevaid töötajaid, kes kampaaniasse panustavad.

Viiendaks, esindatus Riigikogus, valitsuses, omavalitsustes tagab teie konkurentidele kümneid ja kümneid kordi suurema nähtavuse üleriigilistes meediakanalites.

Valimismeened. 
Valimismeened. Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS

Keegi ei eita, et on rida tegureid, mis on selgelt teie kasuks.

Kindlasti on keskkonnaküsimused paljude valijate jaoks märksa olulisemal kohal kui varasematel aastatel. Sellele viitab ka politoloog Mölderi uuring. Aga need küsimused on olulised juba pikemat aega, kuid mingil põhjusel need roheliste reitingus seni ei kajastu.

Tõeliselt imetlusväärne on see, et teil on tugev rohujuuretasandi liikumine ning inimesi, kes on valmis vabatahtlikuna panustama teie tegevusse ning paljude noorema põlvkonna valijate toetus.

Minu üleskutse roheliste üldkogule on kaaluda väga tõsiselt kõiki oma võimalusi ja mõelda, kuidas kõige paremal ja tõhusamal viisil kaitsta oma põhimõtteid ning kindlustada Eestimaa Rohelistele esindatus järgmises parlamendis.

Võimalusi oma eesmärke saavutada on rohkem kui üks

Üks võimalus on otsustada, et lähete valimistele oma nimekirjaga ja lepite sellega, et sellega kaasneb määratult suur risk, et kõik viimast aastate ning järgmise 330 päeva jooksul tehtavad jõupingutused saavad olema jälle asjata.

Teine võimalus on üldkogul otsustada, et volitate Eestimaa Roheliste juhte läbi rääkima teiste Eesti erakondadega, et arutada võimalikku strateegilist koostööd järgmise nelja aasta jooksul.

Eestimaa Rohelised valimispidu
Eestimaa Rohelised valimispidu Foto: Raul Mee

Lühidalt võiks koostöö sisu olla see, et Roheliste erakonna kandidaadid kandideerivad mõne suurema Eesti erakonna nimekirjas ja teie organisatsioon ja kogukond toetab neid kõigiti selles.

Sellisel juhul on peaaegu kindel, et järgmises Riigikogus siiski on Eestimaa Rohelistel oma esindajad.

Teine võimalus on üldkogul otsustada, et volitate Eestimaa Roheliste juhte läbi rääkima teiste Eesti erakondadega, et arutada võimalikku strateegilist koostööd järgmise nelja aasta jooksul.

Loomulikult eeldab strateegiline partnerlus väga tõsist kokkulepet maailmavaatelistes küsimustes ning seda, et kokkulepitust peetakse kinni.

Aga arvestage, et kui teil on esindus Riigikogus, siis tuleb teiega ka arvestada.

Teie koostööpartner teab, et kui sõlmitud kokkulepetest kinni ei peeta, siis jääb rohelistele endiselt võimalus jätkata tööd Riigikogus, iseseisvate saadikutena.

Nii toimides on rohelistel vähemalt võimalus valitsuse tasandi otsuste langetamisel kaasa rääkida – praegu teil sellist võimalust ei ole ja nagu olete ilmselt kogenud, akna taga plakatiga seisvaid aktiviste keegi kuulda ei võta.

Jääb viimane küsimus, milliste erakondadega koostööd kaaluda? See on teie otsus, kuid kuuest erakonnast välistaksin ma parempoolsed – Reformierakond, IRL ja EKRE. Ma ei usu, et Eestimaa Rohelistel on võimalik saavutada nendega piisav ühisosa põhimõttelistes küsimustes.

Jääb veel kolm – Keskerakond, SDE, Vabaerakond. Mina räägiks avatult ja ausalt läbi kõigi kolmega, kui nad on muidugi nõus läbi rääkima.

Siis on juba teie endi otsustada, kas ja kellega on Eestimaa Rohelistele sobivates tingimustes võimalik kokku leppida ning mõistagi peab sellise leppe ratifitseerima roheliste üldkogu.

See on teie otsus, kuid kuuest erakonnast välistaksin ma parempoolsed – Reformierakond, IRL ja EKRE.

Ja kui sellist kokkulepet ei sünni, siis jääb teile alati võimalus iseseisva poliitilise jõuna valimistele minna. Läbirääkimistest ei ole kaotada midagi.

Võin käsi südamel kinnitada, et ülalolev ettepanek on minu isiklik initsiatiiv.

Ma ei ole sellest Keskerakonna juhtkonnaga rääkinud, ma ei tea, milline oleks nende suhtumine ja kuivõrd avatud nad selliseks pakkumiseks oleks. Kui pöördute ka Keskerakonna poole, siis see on esimehe ja aseesimeeste taseme otsus, millele minul mõju ei ole.

Lõpetuseks, ma palun vabandust, et ma sellisel viisil teise erakonna siseasjadesse sekkun.

Ma teen seda ainult seetõttu, et nii nagu kümned ja kümned tuhanded eestimaalased, valutan minagi südant Eesti looduse tuleviku pärast. Näen koos teiega, et usk piiritusse majanduskasvu iga hinnaga, ohustab kõigi sellel planeedil elavate liikide tulevikku. Ja pean oluliseks, et roheliste maailmavaade oleks esindatud seal, kus Eesti tulevikku määravaid otsuseid langetatakse.

Kui soovite ja mind kutsute, olen heal meelel valmis tulema teie üldkogule, et oma ettepanekut lähemalt tutvustada.

Igal juhul soovin teile südamest edu ja jõudu eelseisvatel valimistel.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles