Maria Jufereva: vabandust, proua Pentus-Rosimannus (25)

Maria Jufereva
, Lasnamäe linnaosavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäe linnaosavanem Maria Jufereva.
Lasnamäe linnaosavanem Maria Jufereva. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Mina olen venelane. Mõnes mõttes olen ma just selline, nagu te soovisite – eesti keelt küllaldaselt valdav, ka eestikeelseid kanaleid jälgiv. Ja ikka ei näe ma maailma nende silmadega, mida te mulle pähe panna soovite, kommenteerib Lasnamäe linnaosavanem Maria Jufereva (Keskerakond) Keit Pentus-Rosimannuse (Reformierakond) arvamuslugu «Miks te tegelikult Eesti venelasi lõksus hoiate?» (arvamus.postimees.ee, 25.01).

Reformierakondlane Keit Pentus-Rosimannus kirjutab sellest, kuidas venelasi integreerida. Juba jälle. Kuidas panna nad õigesti mõtlema, teha ühiskonna osaks. Ta väidab, et ta teab, mida venelased tahavad.

Vabandust, proua Pentus-Rosimannus. Mina olen venelane. Mõnes mõttes olen ma just selline, nagu te soovisite – eesti keelt küllaldaselt valdav, ka eestikeelseid kanaleid jälgiv. Ja ikka ei näe ma maailma nende silmadega, mida te mulle pähe panna soovite. Mulle tundub, et te olete eksiteel, sest te räägite asjadest, mida te ei tunne ega tunneta.

Pentus-Rosimannus räägib, et Keskerakond ei lase venelastel tippu tõusta. Olge hea, tuletage mulle nüüd meelde, mitu venelasest ministrit on Reformierakond Eesti poliitikasse toonud kõigi nende aastate jooksul? Minu teada on see number null. Kui keegi eestlastest ja venelastest inimesed koos töötama paneb, on see Keskerakond. Eks tulge ja vaadake ringi praeguses valitsuses või Tallinna linnasüsteemis.

Lõimumise asemel integratsioonirollo      

Ma usuks teid rohkem, kui teil oleks laialdane toetus venelaste hulgas ja mõni positiivne saavutus lõimumise alal. Paraku on Eesti avalikkusel teada, et teie ja teie mõttekaaslaste saavutuste hulka kuuluvad Mitte-eestlaste Sihtasutuse täitmine Reformierakonna liikmetega (Laine Jänes, Tatjana Muravjova), kellel pole mingit mõju ega autoriteeti vene kogukonnas.

Teie saavutuste hulka kuulub seitsme aasta eest riikliku integratsiooniraha eest propagandafilmide tegemine, kus positiivseteks kangelasteks olid keskkonnaekspert Keit Pentus-Rosimannus, päästeekspert Mati Raidma ja filmiekspert Tiina Lokk. Kõik reformierakondlased. Ja siin see nimekiri ei lõppenud. 77 000 eurot lendas Integratsioonirollo käigus tuulde. («Oravapartei tipud said riigi toel portreefilmid» 8.11.2012, PM).

Teie meeskonnakaaslaste saavutuste hulka kuulub miljoneid neelava ETV+ kanali loomine. Kõik on kuulnud, et see on väga kasulik, aga vähesed kasutavad. Miljonid on kulunud ja nüüd te tulete ja õpetate, mida teha tuleb? Mul oleks vastukaaluks kümme nõuannet selles osas, mida teha ei tuleks.

Alustuseks, ärge kujutage ette, et tarvitseb venelasele vaid piisavalt eesti keelt õpetada ja ta muutub õigeks eestlaseks. Paneme eesti lasteaeda ja juba ta mõtlebki nagu «normaalne eestlane», umbes nagu Astrid Kannel või Keit Pentus-Rosimannus. Hakkab Putinit vihkama, seda sageli väljendama, tuleb ise ütlema, et on okupantide järeltulija ja vastab omast initsiatiivist õigesti küsimusele, kellele kuulub Krimm.

Tema maailm on ja jääb teistsuguseks. Ja kui te soovite vähegi edukalt temaga suhelda, siis parem arvestage sellega.

Ära mõnita valikuid

Teiseks, kui soovite vene elanikkonnaga kuidagi kontakti saavutada, pole vaja nende eelistusi pidevalt hukka mõista. Kui sa mõistad hukka inimese muusikamaitset, riietumismaitset ja sulle ei meeldi, mis kanaleid ta televiisorist vaatab, siis võid olla varsti üsna kindel, et ta ei soovi sinuga enam suhelda.

Öeldes kogu aeg, et see, mida te vaatate, on propaganda ja lollus, on sisuliselt sama hea kui öelda sellele vaatajale otse: sa oled loll ja ajupestu. Mis te arvate, kas ta kuulab teid pärast seda rohkem? Ilmselt on paljudele eestlastele uudis see, et isegi kõige parema eesti keelega venelased jälgivad igapäevaselt venekeelseid telekanaleid.

Kolmandaks, lõpetage Lasnamäe, Narva ja teiste piirkondade inimeste pidamine ajudeta massiks, keda Keskerakond teadmatuses hoiab Eesti ühiskonna hüvedest. See on just see pilt, mida Pentus-Rosimannus üritab maalida – «kui te laseks end valgustada, küll te siis hakkaksite pooldama Reformierakonda».

Ei hakkaks. Olen tähele pannud, et eestikeelset meediat rohkem jälgides võid veel teravamalt tunda, kui vähe sa Eesti ühiskonnas teretulnud oled. EKRE-lane Urmas Reitelmann, kes mainis, et «Eestis on 300 000 parasiteerivat tibla», sai oma riikliku tööandja poolt üsna pehme kohtlemise osaliseks.

Neljandaks, lõpetage venelase portreteerimine sisevaenlasena. Mis ma loen? «Kremlimeelne, Putinit austav, Eesti ühiskonnast võõrdunud, vaatab propagandat» ja kõige hullem neist süüdistustest: «umbusaldab NATOt». Kogu selle jutu mõte on üks: «neid ei saa usaldada.»

Iga kriitika on reetmine

Viiendaks, lõpetage iga ühiskonnakriitilise avalduse tõlgendamine riigivastasusena. Oleg Samorodni materjalis toodi esile, nagu oleks iga PBK eetris kõlanud kriitika ETV+ aadressil midagi lubamatut. Ei ole.

ETV+ on kanal nagu iga teine ja vaatajatel on õigus arvustada kõike. Selle kanali tegemisi on kritiseeritud ka eestikeelsetes väljaannetes, kas otsime sealt rahvavaenlasi?

Kuuendaks, kui igal võimalusel tuletada venelastele meelde, et siinse olukorra mittesobimisel on neil võimalus naasta ajaloolisele kodumaale idas, pole omaksvõttu, lähenemist ega suhete soojenemist loota. Kaarel Tarandil on nagunii kombeks Eesti venelasi nimetada immigrantideks («Räägib ja näitab Kolõvan», 12.01, PM). Järelikult on nad võõrad.

Seitsmendaks, ärge panustage «lemmikvenelastele». Jah, kolumnist Ivan Makarov või avaliku elu tegelane Sergei Metlev võivad rääkida seda juttu, mida te tahaksite kuulda.

Aga sellele panustamisel on kaks halba omadust. Kõigepealt hakkate arvama, et venelased arvavadki nii nagu mustervenelased. Ja neile panustades kaotate kontakti päris venelastega, nendega, kelle veendumused on keskmisele märksa lähemal.

Lõpetuseks, sooviksin õiendada ära Postimehes sageli kõlanud valeväite «Keskerakond hirmutab venekeelset valijat» (näiteks: «Keskerakond hirmutab reklaamides venekeelset valijat», 21.09.2017, PM).

Üks «hirmutamisest» oli venekeelsete lasteaedade ärakadumine. See oligi Pentus-Rosimannuse artikli peamine mõte, samuti Reformierakonna keskne kampaanialubadus kevadest saadik, kas pole?

Tänapäeval õpetatakse venekeelsetes lasteaedades päris palju eesti keelt. Kuid selles vanuses lapsed on veel selles faasis, et nad alles õpivad oma emakeelt. Ja oma emakeel on venelastele samavõrd armas kui eestlastele. Seega, enne kui tulla ütlema «me teame, mis te tegelikult tahate» oleks kasulik kogukonnaga natuke rohkem suhelda. Mina teen seda iga päev. 

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles