Jaak Madison: Reformierakonna näiline mure venelaste pärast (21)

Jaak Madison
, riigikogu liige (EKRE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Madison
Jaak Madison Foto: Erakogu

Reformierakond oli 17 aastat valitsuses, nautides suure osa sellest ajast võimu ilma Keskerakonnata. Tulla nüüd haledalt kurtma, kuidas venekeelsed ei sulandu ühiskonda ja lasteaiad pole eestikeelsed, on labaselt madal, kommenteerib riigikogu liige Jaak Madison (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond) kolleeg Keit Pentus-Rosimannuse (Reformierakond) arvamuslugu «Miks te tegelikult Eesti venelasi lõksus hoiate?» (arvamus.postimees.ee, 25.01).

Loen Keit Pentus-Rosimannuse arvamuslugu Eestis elavate venelaste kohta ja nendin, et kõik esitatud väited segregatsioonist peavad paika. Tõsi ongi see, et juba lasteaiast peab laps kasvama ühiskonda sisse ja sulanduma eestlastega. See pole teab mis tuumateadus ja juba taasiseseisvumisest alates oleks pidanud seda tegema.

Fakt on ka see, et Keskerakond kasutab venekeelses inforuumis elavaid venekeelseid valijaid küüniliselt ära. Paraku pole siin aga Reformierakonna põlleke teps mitte puhtam.

Reformierakond oli 17 aastat valitsuses, nautides sellest ajast suure osa võimu ilma Keskerakonnata. Tulla nüüd haledalt kurtma, kuidas venekeelsed ei sulandu ühiskonda ja lasteaiad pole eestikeelsed, on labaselt madal. Reformierakond oleks justkui pea pealt jalgadele tõstetud enne kohalike omavalitsuse valimisi, kui hakati rääkima eestikeelsest õppest lasteaias. Kus te varem olite? Enne ei tulnud teadmisele, et parim sulandumine ühiskonda algab lastel võimalikult vara? Teadsite, ja see ongi kõige küünilisem.

Teie ridadest oli universaalminister Jürgen Ligi lausa haridus- ja teadusminister, kes oleks võinud kohe tõstata küsimuse eestikeelsetest lasteaedadest. 

Üle kahekümne aasta on Reformierakond ja Keskerakond meelega õhutanud Eesti-Vene teljel vastandumist. Reformierakond mängib eestlaste parteid ja Keskerakond venelastele nende messiast. Tegelikkuses pole kumbki aga huvitatud reaalselt probleemi lahendamisest. Mõlemale on alati sobinud olukord, kus paar kuud enne valimisi saab propagandamootori põrinal tööle panna ja leierdada vana laulu. Mis küll juhtub, kui praegu lasteaias käiv venekeelne laps jõuab täisikka ja läheb valima olukorras, kus tal on võimalus ja tahe tarbida nii vene- kui eestikeelset meediat? Siis ta ju avastab, et Keskerakond polegi nende päästerõngas ja Reformierakond ei olegi Keskerakonna ainus oponent. Mine tea, äkki veel valib konservatiive, kuna avastab, et nende poliitika on alati tuginenud reaalselt probleemide lahendamisele. Erinevalt oravate või ninasarvikute populismist.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles